Anton.

November 2013

Je wilt graag met flitsende beelden thuiskomen. Met mooie foto’s. Foto’s die je vrienden doen watertanden. Het spreekt voor zich dat je telefoon hier tekortschiet. Maar een om nou een spiegelreflex mee te nemen is ook weer zo wat. Gelukkig is Sony al een paar jaar geleden met een tussenoplossing gekomen. De Sony Nex serie. Een serie die extreem populair is omdat deze handzame camera’s fantastische kwaliteit bieden.

Grote sensor goede beelden
Het vaak gehoorde ‘Hoe meer pixels hoe beter gaat’ eigenlijk niet op als we het over echte beeldkwaliteit hebben. Zeker niet als we het over kleine camera’s hebben. Het gaat eigenlijk om het aantal pixels in verhouding met het formaat sensor. Als de pixels op de sensor namelijk te klein worden dan wordt de kwaliteit juist minder door meer ruis in het beeld.

advertentie
Peak Performance» shop online

Zeker als je met bijzonder licht te maken hebt. En sneeuw rekenen we zeker onder lastig licht. Dus hoe kleiner de sensor hoe minder pixels er eigenlijk op zouden moeten zitten. Een grotere sensor kan daarom met gemak veel meer pixels hebben. En daar zit nou net de kracht van de Sony Nex-6.

Fijn klein formaat camera dus makkelijk overal mee te nemen

De Sony Nex 6 heeft namelijk precies dezelfde maat sensor als grote spiegelreflexcamera's. Een zeer grote sensor dus. Maar omdat de spiegel er niet inzit kan deze camera een stuk kleiner gemaakt worden. Hierdoor heb je dezelfde kwaliteit beeld als bij een grote camera. Echter de Nex past met een beetje goede wel in je jaszak. De Nex is tevens een systeem met verwisselbare lenzen dus het is mogelijk om veel verschillende lenzen te kopen in verschillende kwaliteitsklasses.

In de praktijk
Maar dit is allemaal goed en aardig. Maar hoe werkt deze camera in de praktijk? Ik was al jaren opzoek naar een compactere camera om naast mijn zware professionele spiegelreflexen te kunnen gebruiken. Maar elke keer als ik een kleine camera kocht was ik eerlijk gezegd teleurgesteld in het resultaat dat ik eruit kreeg. Dus mijn verwachtingen waren hooggespannen maar ik tegelijkertijd hield ik er rekening mee dat ik weer een teleurstelling te moest gaan verwerken, zoals elke keer met kleine camera’s. Zeker in lastige foto-situaties in de sneeuw verwachtte ik niet teveel.

Foto 'bruut' uit Nex-6 geen nabewerking gedaan, iso 400

Goed beeld
De eerste testfoto’s waren erg goed! De kwaliteit van het beeld was indrukwekkend. Ik stond ervan te kijken hoe ontzettend goed deze camera met verschillende lichtsterktes om kon gaan. Binnen en buiten waren de foto’s scherp en ze hadden goede kleuren. Ook de scherpstelsnelheid was meer dan goed genoeg voor snel beeld. Maar dit hangt zeker ook af van de gebruikte objectieven op deze camera.

In de sneeuw bleef het beeld ook erg goed, en het maken van actiefoto’s werkte ook zeker naar behoren. Het mag voor zich spreken dat de camera hier steken liet vallen in vergelijking met erg snelle (en dure) spiegelreflexcamera’s. Maar in dezelfde prijsklasse als de Nex-6 vind je geen snellere spiegelreflex.

Beelden per seconde
Een van de redenen waarom de Nex-6 in mijn optiek zo’n goede wintersport camera is, heeft te maken met het aantal beelden per seconde dat deze camera kan schieten. Met namelijk 10 beelden per seconde (speciale burst mode) weet je zeker dat je tijdens een bocht, een sprong of een diepe carve-beweging die ene goede plaat zult maken. Deze frame-rate is indrukwekkend en zit vaak raak, maar hij laat eerder steekjes vallen dan professionele spiegelreflexen met dezelfde snelheid. Dat is natuurlijk geen schande, de Nex-6 zit dan ook in een andere klasse.

Klein genoeg voor een 'selfie'

Beeldkwaliteit
De sensor van de Nex-6 is zo goed dat het zonde is om er een matige lens op te zetten. Als je echt van fotografie houdt dan zou het overwegen van mooie en snelle lenzen zeker een aanrader zijn. De kitlens die wordt geleverd is goed maar haalt zeker niet alles uit de sensor. Zeker in besneeuwd landschap laat deze lens in de groothoekstand iets teveel steekjes vallen. Verwacht een vervormd landschap in de hoeken. Investeer dus in een echt goede lens. Let wel: betere lenzen overtreffen regelmatig de prijs van de camerabody zelf. Een lens van duizend euro is niet uitzonderlijk.

Nadelen
Gewend aan grote camera’s waar voor elke functie een snelkoppeling of knop te vinden is (ISO-Witbalans-EV), vond ik de het verspringen van functies in de camera niet handig. Ook is de gebruikers-interface op het menuscherm niet briljant, verre van dat zelfs. Soms moet ik lang zoeken voordat ik iets gevonden heb. Als ik bepaalde instellingen een tijdje niet aangepast heb dan is het altijd weer goed denken hoe dat moet.

Goede kleuren in besneeuwd landschap

Veder is de Nex-6 een echte batterij-eter. Vooral de elektronische viewfinder (dus niet klassiek optisch) is een echte energieverslinder. Trouwens, over deze viewfinder: de ene fotograaf (ik onder andere) zweert erbij. Terwijl andere fotografen er niets in zien: probeer het zelf uit.

Kortom
Ben je opzoek naar een camera om erg goede beelden mee te schieten, je wilt geen concessies doen aan beeldkwaliteit, maar een spiegelreflex is te zwaar? Dan is de Nex-6 een camera die serieus genomen moet worden.