Anton.

Oktober 2011

Op zoek naar ongespoorde poeder

de tips

Ben jij helemaal weg van off-piste runs? Draai jij graag je sporen in de diepste poeder, en zijn ’maagdelijke’ hellingen jouw droom? Lees dan verder, hieronder de enkele tips om zo vaak als mogelijk in het ’vers’ te rijden.

1. Kleine gebiedjes
Kies voor je freeride trip kleine gebiedjes. Deze kleine ’schatkisten’ hebben verschillende voordelen voor poederrijders. Ten eerste zijn de wachtrijen korter, dus er kan meer geskied worden in korte tijd. Ten tweede is er vaak een enorm potentieel aan off-piste runs (niet de hele berg is omgezet in pistes). Maar het allerbelangrijkste is: er zijn gewoonweg minder skiërs dus off-piste hellingen blijven lang ongespoord. Je hoeft vaak alleen te ’concurreren’ met locals voor first-tracks.

2. Keuzes maken
Durf je eigen keuzes te maken. Als je de mogelijkheid heb, boek je vakantie zo laat mogelijk en reis de sneeuw achterna. Wees ook creatief als je eenmaal op je bestemming bent, laat de meest populaire liften links liggen en kies voor de andere liften, misschien ski je niet de beroemdste helling, maar je pakt ongetwijfeld meer verse poeder...

3. Kaartlezen
Koop, als je in het gebied bent aangekomen, meteen een topografische kaart en bekijk waar de mooiste off-piste hellingen liggen. Zelfs de hellingen die net buiten het gebied liggen kunnen interessant zijn. Bekijk de kaart goed en vorm een duidelijk beeld waar alle mooie afdalingen zijn.

4. Locals
Je kunt natuurlijk altijd locals vragen of je met hen mee op pad kan. Als je een beetje doorskiet of boardt is dat meestal geen probleem. Veel ’locals’ zijn trots op hun gebied en laten graag de mooie afdalingen zien. Wees hierna wel terughoudend met het doorgeven van hun ’secret-spots’.

5. Van de gebaande paden
Zoals hierboven al beschreven, durf andere afdalingen te kiezen dan de beroemde lijnen. Elk gebied heeft zijn eigen bekende off-piste ’paden’. Durf af te wijken, denk anders, denk creatief. Pak je kaart erbij en zoek de andere lijnen. Verse poeder gegarandeerd.

6. Klim verder
Om bij de ’coolste’ hellingen te komen is een stukje klimmen vaak vereist. Klim boven het gebied uit om de mooiste kommen en langste afdalingen te vinden. Al glijdend traverseren kan ook een goede optie zijn om prima lijnen te pakken. Weet wel wat je doet er waar je heen gaat. Waak ervoor om niet in gevaarlijk terrein terecht te komen.

Disclaimer: Off-piste skiën is gevaarlijk, ski alleen buiten de piste als je kennis hebt van lawines en bergsport gevaren. Heb je deze kennis niet, blijf dan binnen de omheiningen van de pistes.

Loop net dat stukje verder voor verse poeder