Anton.

November 2013

Places to be voor een goede après-ski

Wintersport is een echt totaalplaatje. Natuurlijk begint een lekkere wintersportvakantie met goede sneeuw en strakke pistes. Maar een leuk feestje aan het eind van de dag is natuurlijk ook zeer belangrijk. In de Alpen zijn er genoeg plekken waar je helemaal los kunt gaan. Elk skigebied heeft wel een ‘après-ski’ tent. De ene gezellig en leuk terwijl je soms in andere barretjes wordt weggekeken door de locals die daar knorrig hun bier drinken. Ben je op zoek naar de beste après-ski cafés? Dit is onze top vijf in de Alpen:

1. Krazy Kanguru, Ski Arlberg
De Krazy Kanguru is 'dè' Après-skibar van Ski-Arlberg. De 'KK' trekt zoals de naam al doet vermoeden een behoorlijk internationaal publiek. Het wemelt er van verschillende nationaliteiten en dat maakt het een gezellige boel! De kans op typische après-ski hits is hier heel klein. Gewoon lekkere internationale muziek. In deze feestende smeltkroes wordt iedereen meegezogen. Dat resulteert in een weergaloos après-ski feest. In de Krazy Kanguruh is dan ook niks te gek, te vreemd of te wild. Flashcontests, crowdsurfen, long arm drinking, champagne showers, het kan allemaal! De KK bevindt zich enkele honderden meters boven het centrum van St. Anton. Je komt er het eenvoudigste op de ski's of het snowboard. Zij die toch vanuit het centrum naar de KK willen gaan, nemen best een taxi. Ook de terugweg regel je best... per taxi. Het nummer Hey Jude luidt elk avond het einde in. Wanneer de lichten doven, is het tijd voor de laatste slok. Daarna moet er nog wel een paar honderd meter naar St Anton geskied of geboard worden, in de duisternis. Ik kan je vertellen dat dat niet zo makkelijk meer is na een avondje feesten. Het is in ieder geval een hele happening op de piste.

2. Trofana Alm, Ischgl
Na een dag skiën in Ischgl Silvretta Arena gaat het dak er elke dag goed vanaf in de Trofana Alm. Kratjes Flying Hirsch gaan rond, er wordt gedanst en tientallen flessen champagne ploppen open. Iedereen staat met een enorme lach op het gezicht. Af en toe draaien ze een echte après-ski hit. Maar meestal zijn het de bekende poppy meezingers. Een plek voor iedereen. Maar als je je tegoed wil doen aan heel wat drank zul je wel een flink gevulde portemonnee mee moeten nemen. Maar ja, dat is te verwachten in Ischgl. De Trofana Alm is meer classy dan de nabij gelegen Kuhstal waar je trouwens ook goed uit je dak kunt gaan, tot ’s avonds laat. Dit kan niet in de Trofana want rond 19:00 gaan de lichten aan en wordt deze après-ski tent een restaurant. Dit maakt de après-ski hier compact maar gezellig, zelden is men hier dan ook te dronken.

3. La Folie Douce, Val Thorens
“Wat in Oostenrijk kan moet in het grootste wintersportland ter wereld ook kunnen” moeten ze in Val Thorens gedacht hebben. Daarom opende men daar de Folie Douce. Het lukt Frankrijk niet helemaal (of helemaal niet) om dezelfde sfeer te creëren in de après-ski als in Oostenrijk. Maar met La Folie Douce is men de goede weg ingeslagen. Een mooi chalet op de Plein-sud piste is het decor voor veel feesten. Met ingehuurde dj’s, danseressen, trommelaars, zangers en rappers die op het balkon staan gaat het dak er elke middag vanaf. Het loopt zo goed met La Folie Douce in Val Thorens dat er komend seizoen in Courchevel, Meribel, Tignes en Alpe d’Huez nieuwe ‘filialen’ worden geopend. Opvallend genoeg zijn dit allemaal skigebieden die zich voornamelijk richten op de niet-Franse wintersporters. Zou La Folie Douce het niveau en plezier van de après-ski in Frankrijk omhoog trekken?

4. Bierhimml, Sölden
De Après-ski in Sölden is beroemd en berucht. In dit Oostenrijkse dorp vind je veel verschillende Après-ski bars. De Bierhimml is misschien wel de beroemdste. Deze tent ontstijgt eigenlijk wel de naam après-ski bar. Het is een echte feesttent. De Bierhimml bestaat uit twee etages met vier bars. Bier vanuit de hele wereld, champagne en cocktails: alles vloeit hier rijkelijk. Van vroeg in de avond tot in de late uurtjes is het feest in deze tent. De echte après-ski gaat vloeiend over in het ‘clubben’. Een echte uitgangstent die in een willekeurige grote stad ook zo stand zou houden. Een tent waar je zeker eens geweest moet zijn als je van een feestje houdt! Na een nachtje Bierhimml is de kans groot dat je ‘s ochtends niet bij de eerste lift staat te wachten. Maar niemand die daar ooit echt spijt van heeft gehad.

5. Goaßstall Hinterglemm
Zin in een groot après-ski feest? In het bruisende en feestende Hinterglemm is de Goaßstall het verplichte nummer. Deze tent is zeer gezellig en het is er altijd feest. De Goaßstall ligt aan de piste. Dus ‘s middags, als de pistes langzaamaan sluiten, gaat het dak er helemaal af. Op het terras en in de tent zelf. Dames in klederdracht doen de bediening. Biertjes en ‘vliegende herten’ te over. Het wordt met het uur gezelliger. Na het feesten met de klassieke après-ski hits kun je hier lekker eten in een echte ‘geitenstal’ setting. Typisch zo’n tent waar Oostenrijk beroemd mee is geworden, en waar je alleen van geniet als je in de wintersportsfeer zit. Schaam je niet, en ga gewoon lekker uit je dak!