Anton.

November 2013

De vier tips in Châtel, Portes du Soleil

Châtel is een bekend en populair deelgebied van het zeer populaire Portes du Soleil. Iedereen die een keer in dit dorp op wintersport is geweest begrijpt waarom veel Nederlanders en Belgen zo graag teruggaan naar dit dorpje. Om te beginnen is Châtel mooi en authentiek. Verder is het skigebied natuurlijk ongekend groot dankzij de verbinding naar de andere gebieden van de Portes du Soleil. Iedereen die tussen de onder de sneeuw bedolven bomen geskied heeft weet waarom Châtel een echt winterwonderland is. Vier tips om het beste uit je tijd te halen in dit leuke skigebied:

Tip 1: Piste L’Epervier
De oude Barbossine lift is een weinig aantrekkelijke langzame stoeltjeslift. Toch zou het zonde zijn om deze lift links te laten liggen. Want de rode piste die naast deze lift ligt is de moeite meer dan waard. Zeker mid-winter is dit een echte aanrader. De afdaling begint over een mooi pad tussen de goed besneeuwde bomen. Hierna volgt een overzichtelijke en lekker steile muur. In januari en februari ligt deze wand goed in de zon en zal de geprepareerde sneeuw iets ontdooien. Dan wordt het van die sneeuw waarin iedereen zich de beste skiër ooit voelt. Een piste om te bewaren voor die steenkoude dagen. Van die dagen dat alle pistes te hard blijven. Een echte aanrader.

In deze hoek liggen trouwens meer pistes die als tip genoemd mogen worden. De Barbossine zwarte piste is een fantastische en uitdagende lijn. Een echte zwarte piste met regelmatig flinke buckels bovenin. Dit is dus een hoek van het skigebied die je zeker niet mag missen. Na het skiën van de L’Epervier doe je er goed aan om via de Tour de Don je tocht te vervolgen. Met goed weer heb je hier een prachtig uitzicht!

De Barbossine stoeltjeslift, naar de L’Epervier piste
advertentie
Sunweb Wintersport» bekijk aanbiedingen

Tip 2: Off-piste Linga
In Châtel is het heel erg goed off-piste skiën. Vooral aan de zijde onder de Tête de Linga. Let wel: we hebben het hier over off-piste dus alleen voor ervaren wintersporters met voldoende kennis en materiaal (pieps, sonde, schep en liefst ook airbagrugzak). Overal zijn verschillende mooie off-piste lijnen te vinden. Mij viel op dat je met relatief weinig ‘hiken’ al snel op ongespoorde hellingen kunt komen. Ook als de laatste sneeuwval al een tijdje geleden is. In het Linga deel van Châtel vind je overal mooie lijnen. Net naast de pistes of na een kort stukje hiken. Mochten de condities en het zicht hogerop de berg te slecht zijn, dan vind je in het bos richting Pre La Joux mooie afdalingen tussen de bomen. Dat is voor de Noordalpen trouwens best bijzonder, goed skibare bossen. Wil je volop kunnen genieten van al deze mooie off-piste mogelijkheden? Huur dan een gids in. Lokale gidsen genoeg die elke afdaling kennen!

Tip 3: Plaine Dranse
Midden in het deelgebied van Linga ligt het dorpje Plaine Dranse. In de zomer loopt er een geasfalteerde weg naar dit gehuchtje. Maar in de winter is dit dorpje compleet ingesloten door het skigebied. Het is een weinig originele tip. Maar we kunnen er niet onderuit. Dit dorpje is zeker de moeite waard om doorheen te skiën en om er wat te eten of te drinken. Deze oude stenen chaletjes waren ooit een zomerdorp voor lokale boeren en herders. Tegenwoordig zijn bijna al deze boerderijen omgebouwd naar restaurantjes. Daar valt duidelijk meer geld mee te verdienen. Geen probleem voor ons wintersporters want op deze manier hebben wij hier de keuze om hier lekker te eten. Probeer in ieder geval een keer langs dit mooie hoogtedorpje te skiën of boarden. Het liefst na een flinke sneeuwbui dan zijn deze ondergesneeuwde chalets op hun mooist.

Tip 4: Abondance kaas
Châtel is een authentiek en mooi dorp. De eerste keer dat ik naar de Portes du Soleil reed stond ik vast tussen de koeien en reed ik achter langzaam rijdende melkwagens aan. Het dorp leeft nog echt. Châtel is dus geen ski-industrie zoals we die in Frankrijk gewend zijn. Het dorp bestaat nog voor een heel groot deel uit locals die hier al generaties lang wonen. Men is trots op het dorp en op ‘zijn’ bergen. Dit is aan alles te zien. Onder andere aan het feit dat hier nog een aantal boeren werken dit in tegenstelling tot veel hoo gelegen skigebieden in Frankrijk. Aan de goede lokale Abondance kazen dus geen gebrek. Probeer deze kaas verwerkt in een goede maaltijd of in een van de restaurants, of koop gewoon een stuk en geniet er in je appartement van. Je zult er geen spijt van krijgen.

Off piste naast de Tour de Don. Weinig steil maar zeer mooi skiën!