Anton.

November 2013

Aletsch Arena werkelijk een winterwonderland

Frisse berglucht, fantastische sneeuw, zon van ’s ochtends tot ’s avonds en zicht op de mooiste vierduizenders van de Alpen: welkom in Riederalp, Bettmeralp en Fiesch-Eggishorn. Welkom in de Aletsch Arena. Waar zelfs de locals nog regelmatig worden betoverd door de schoonheid van het uitzicht.

Wie verblijft in Bettmeralp of Riederalp, de mooie Alpendolpjes die midden in het gebied liggen, laat zijn auto in het dal achter en zit letterlijk de vakantie lang midden in de sneeuw. De wegen in deze dorpjes liggen bedolven onder een dik pak sneeuw. Je komt er slechts mensen te voet, op sneeuwscooters of op ski’s tegen. Sprookjesachtiger kan bijna niet. Met de lift ben je vanuit Mörel, Betten Talstation of Fiesch in nog geen tien minuutjes in dit winterwonderland. Omdat je de auto achterlaat in het dal ben je echt ‘weg’ van de wereld. Je laat samen met je auto ook de stress van ‘alledag’ achter. Meer tot rust komen kan bijna niet.

Als je de lift uitstapt ben je in een andere wereld. De traditionele chalets die onder een dik pak sneeuw liggen doen ieders hart sneller kloppen. Ook de moderne hotels, appartementen en chalets zijn in stijl gebouwd. Hier leef je nog in de bergen die zo goed als helemaal in takt zijn gebleven. Het is er rustig en vredig. De ideale plek om vakantie te hebben.

De dorpjes liggen allemaal op het zonneplateau boven de Rhône vallei op een hoogte tussen de 1925 en 2222 meter. Van hieruit heb je een fantastisch uitzicht op heel wat fantastisch mooie vierduizenders. In het zuiden heb je duidelijk zicht op de beroemde Matterhorn tussen de toppen van de Weisshorn en het Mischabels massief met de hoge Dom. Maar dat is nog lang niet alles. Je ziet vanuit de Aletsch Arena ook nog eens de Eiger, de Mönch en de Jungfrau. Er zijn maar heel weinig plekken waar je zoveel beroemde bergen in een keer kunt zien! Maar we zijn er nog lang niet qua natuurschoon. Vanuit het gebied heb je ook uitzicht op de Aletsch-gletscher, met zijn 23 kilometer lengte de langste gletsjer van Europa. 

Iedereen die in het Aletsch gebied is doet er goed aan om bij de permanente tentoonstelling van Eiswelt Bettmerhorn langs te gaan. Hier wordt veel uit de doeken gedaan over deze gletsjer die het gered heeft tot de Unesco werelderfgoed lijst.

Net noemden we het al even, het zonneplateau. Met meer dan drieduizend zon-uren per jaar ben je hier na elke vakantie zeker om lekker gebruind terug te komen. Maar wees niet bang, het sneeuwt hier regelmatig flink door. Dus sneeuwzeker genoeg. Mocht de sneeuwval een keer ‘onder gemiddeld’ blijven, dan biedt een uitgebreide kunstsneeuwinstallatie uitkomst. Vanaf december tot eind april is skiën en boarden dus geen enkel probleem.