Anton.

Oktober 2011

One-lift-wonders

Skiparadijsjes met slechts een lift

Ik heb het al een keer over kleine gebiedjes gehad. Ik kan het echter niet laten om het nog eens over dit soort ‘one-lift-wonders’ te hebben. Voor enkele euro’s ligt er in deze skigebieden een ongelofelijke hoeveelheid ski plezier voor het oprapen.

Grote gebieden
Elk jaar ski ik in vele grote skigebieden. De hoeveelheid pistes zijn overweldigend, de liften modern en er is een keur aan off-piste afdalingen. Allemaal fantastisch, maar deze gebieden zijn vaak druk, de off-piste lijnen zijn snel geskied, en de prijzen zijn vaak aan de hoge kant. In kleine gebieden is het rustig, ligt er relatief lang verse poeder en kun je voor iets meer dan een tientje per dag skiën.

Gemoedelijk
Ik bedacht dit alles toen ik vorige week in de oude, maar snelle sleeplift boven het dorpje Pelvoux stond. De condities waren perfect in dit gebiedje. Voordat ik omhoog ging met de eerste stoeltjeslift schudde ik eerst de hand van de uitbater van het gebied, aaide ik een lawinehond die met een lokale straathond speelde en maakte ik een praatje met de lokale ‘freestylende’ jeugd. Alles reuze gemoedelijk.

Mijn ‘one-lift-wonder’
Pelvoux is dan ook mijn ‘one lift wonder’. Dit gebied heeft twee hoge pistes, één belangrijke ‘zij-piste’ boven een klein berggehuchtje en één blauwe afdaalpiste. Niets in vergelijking met de grote skigebieden in de rest van de Franse Alpen. Maar met deze paar pistes levert Pelvoux elke dag een zeer goede kwaliteit. De pistes zijn altijd glad als een biljartlaken en het is er nooit druk: je kunt dus volledig voluit skiën. Rondtochten zijn niet mogelijk, maar als je puur van sportief skiën houdt heb je niet meer nodig.

Poeder
Voor mij is het  aller mooiste de hoeveelheid poeder in dit soort ‘one-lift-wonders’ ligt. Terwijl in Serre Chevalier (ligt vlak naast Pelvoux) de poeder na een dag al is verspoord blijft het in Pelvoux dagen vers en ongespoord. Als freerider kun je helemaal uit je dak gaan in deze kleine gebiedjes. Er is gewoon niet heel veel nodig voor fantastisch wintersporten...