Anton.

Oktober 2013

Houd het gezellig in de auto

“Mam, zijn we er al?”, “Pap, duurt het nog lang?” Wie kent ze niet, die vragen die al beginnen als je de snelweg nog niet eens in het vizier hebt. Pffff…, dat wordt een lange rit, niet alleen voor de kids!

Gelukkig hebben wij onze jongens van baby af aan al meegenomen op langere autoritten, dus ze zijn er redelijk aan gewend. Maar ja, toch is dat een “evenement”, dat maar 2, hooguit 3 keer per jaar terugkeert. Dus of het ooit echt went, daar heb ik zo mijn twijfels over. Ik ben er van overtuigd, dat de kinderen tijdens een autorit de gesteldheid van de ouders tot leven laten komen. Kinderen voelen feilloos aan hoe onze stemming is en nemen dit gevoel over. Ben jij zenuwachtig voor een autorit, dan ziet ook je kind op tegen de rit. Als je zelf rustig bent, dan zullen je kinderen dat over het algemeen ook zijn.

Misschien verloopt de reis bij ons daarom altijd vrijwel probleemloos, wij hebben geen hekel aan autorijden en de jongens ook niet. Alleen als de reis door omstandigheden onverhoopt veel langer duurt dan vooraf was voorzien, dan wordt ons geduld – en daarmee dat van de kinderen – wel op de proef gesteld. Je stelt je tenslotte toch in op een bepaald aantal uren rijden.

Maar gelukkig zijn er toch wel wat trucjes, die ingezet kunnen worden om de reis zo ontspannen en gezellig mogelijk te laten verlopen. Uiteraard hangt het van de leeftijd, maar ook van de interesse van de kinderen af, hoe je ze kunt bezighouden in de auto.

Een aantal nuttige, algemene tips:
-       Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het grootste deel ’s nachts te rijden, dan slapen de kinderen waarschijnlijk een groot deel van de reis. Besef je wel, dat je hierdoor zelf de volgende dag behoorlijk gebroken kunt zijn, terwijl de kinderen gewoon weer vol energie zijn.
-       Stop om de 2 uur om even de benen te strekken en een frisse neus te halen. Vooral kleintjes in een autostoeltje zitten vrij strak ingesnoerd en hebben weinig bewegingsvrijheid. Natuurlijk voel je zelf aan of je kinderen dit nodig hebben.
-       Zorg dat je voldoende te drinken en te eten bij je hebt, van honger en dorst wordt niet alleen je maag knorrig!
-       Neem dekens en comfortabele kussentjes mee. Als de kids het zat zijn, is dat heerlijk als ze even willen slapen.
-       Laat de kinderen zelf een reiskoffertje met rits inpakken met speelgoed, boekjes, tekenspullen voor op de achterbank. Als je 2 kids hebt, dan kan die tussen de kinderen in  staan, anders bij de voeten van één van de kinderen.
-       Plakplaatjes voor het raam… wie heeft ze vroeger zelf niet gehad? En nog steeds populair om de kleintjes bezig te houden in de auto.
-       Baby’s zijn over het algemeen nog heel makkelijk onderweg. Vaak maakt het geluid en de beweging van een rijdende auto ze rustig , waardoor ze makkelijk slapen. Op tijd eten, drinken en een schone luier is natuurlijk belangrijk. Geef ze aandacht en speel (de bijrijder natuurlijk ;-) )  met ze als ze wakker zijn.

Spelletjes voor onderweg:
-       Er zijn allerlei kleine reisspelletjes te koop, soms zelf met vaste onderdelen, waardoor ze uitstekend geschikt zijn voor in de auto (b.v. Wie ben ik).
-       Zelf spelletjes verzinnen, er zijn er genoeg. Wat onze jongens vaak doen:
·      Dierenspel, de een neemt een dier in zijn hoofd, de anderen moeten d.m.v. ja/nee vragen proberen te raden welk dier het is.
·      Automerken tellen. De verschillende tellen of tellen hoeveel je er ziet van een bepaald merk
·      Ik zie, ik zie wat jij niet ziet  en de kleur is… de een neemt een voorwerp dat ergens in de auto zichtbaar is in zijn hoofd en noemt alleen de kleur. De anderen moeten d.m.v. ja/nee vragen zien te raden wat het is.
·      Bedenk een woordspelletje, b.v. noem een dier met een A, B, etc., een woord dat eindigt op een bepaalde letter, een dier dat begint met de laatste letter van de vorige. Je kunt er eindeloos mee variëren, be creative!
·      Ik ga op vakantie en neem mee… ook deze is iedereen waarschijnlijk wel bekend.
·      Een variant op tekenen: neem whiteboard stiften mee en laat ze op de ramen tekenen. Met een vochtig sponsje of doekje veeg je het er zo weer af en zo kunnen ze keer op keer iets anders tekenen (let op: geen lotiondoekjes of andere vette doekjes gebruiken)

Moderne middelen
En als ze het dan wel gehad hebben met al die “ouderwetse” spelletjes, dan hebben we tegenwoordig gelukkig allerlei moderne vormen van vermaak, zoals de DS, de PSP, de dvd-speler, de tablet en de iPod. Wij hebben zelf een dvd-speler met 2 schermpjes voor aan de hoofdsteunen van de stoelen. Deze zijn al voor heel weinig geld te koop en zijn echt een uitkomst. Ze kijken bij ons op een lange rit vaak niet meer dan 2 filmpjes, maar het is een heerlijk rustmoment. Zeker als je kinderen niet makkelijk kunnen slapen in de auto.  Als je zelf een CD-tje wilt luisteren, terwijl de kinderen film kijken, zorg dan dat je koptelefoons meeneemt. Tip: installeer de dvd-speler thuis alvast in alle rust en test hem even. Het is heel irritant als je er onderweg achterkomt, dat hij het niet doet!

Heb je een tablet? Zorg ervoor, dat je een auto-oplader hebt en de kinderen kunnen uren plezier hebben. Spreek af om de hoeveel tijd er gewisseld wordt, zodat de kinderen er geen ruzie over krijgen. Ook muziek is heerlijk voor wat rust in de auto, Zijn je kinderen oud genoeg, dan kunnen ze hun eigen muziek op de iPod of smartphone luisteren. Niet vergeten de oordopjes of koptelefoon mee te nemen! Zet voor de kleintjes af en toe eens een kindermuziekje of een luister-CD op.