Anton.

Oktober 2013

Obergurgl - Ruwe Diamant op de Alpenhoofdkam

Vorige maand had ik het nog uitgebreid over het skigebied van Sölden, maar net iets verder in het populaire Otztal ligt een skigebied dat bij vele Belgen en Nederlanders niet eens zo heel bekend is: Obergurgl-Hochgurgl. Het bijzonder sneeuwzekere skigebied herbergt rust, zowel op als naast de piste. Van drukte is hier zelfs tijdens de vakantieperiodes weinig of geen sprake. De voornaamste reden hiertoe is wellicht het prijsniveau van de accommodaties, die in vergelijking met andere dorpen in Tirol aan de hogere kant is. Met een totaal van 110 kilometer aan skipistes is het gebied zeker niet het grootste van Oostenrijk, maar herbergt het wel een aantal unieke troeven voor wie op zoek is naar dat tikkeltje meer comfort op wintersport.

Na een lange rit door het Otztal, bereik je eerst de voet van de Hochgurglbahn 1, in wat de lokale bevolking Untergurgl gedoopt heeft. Wintersporters die van andere dorpen komen om een dagje te skiën in Obergurgl, doen er best aan hun wagen hier te parkeren en met de gondellift omhoog te gaan. In slechts enkele minuten sta je net boven het mondaine Hochgurgl, waar luxueuze hotels de toon aangeven.  De afgelopen tien jaar heeft het skigebied enorm geïnvesteerd in haar liften boven Hochgurgl. Het resultaat daarvan mag gezien worden, met snelle gondels (Schermerbahn, Hochgurglbahn) en comfortabele zetelliften (Wurmkogl 1 en 2). Bovendien zijn er nog meer plannen om ook de bestaande sleepliften aan de Kirchenkar te vervangen. Allemaal manieren om het skigebied op hetzelfde niveau te brengen als de twee gezellige dorpen.

Absolute topper aan de kant van Hochgurgl blijft de Top Mountain Star, een bergrestaurant op 3082 meter met een unieke architectuur. Als een reizende ster toornt de ‘hut’ uit boven de Alpenhoofdkam en biedt ze je een fabelachtig uitzicht over zowel de Zuid-Alpen als het Otztal in de Inneralpine. Het 360 graden panorama fascineert, ook na het tweede of derde drankje in de gezellige bar. Bij helder weer zie je zelfs de rotsachtige omgeving van de Dolomieten alsof ze vlakbij zijn. We lijken haast vergeten dat we hier waren om te skiën, want onder ons ligt een prachtige piste die van half november tot eind april in een perfecte staat verkeert. Door de ligging op het westen en de geringe drukte, blijft de sneeuw heel erg lang goed en heb je bijna nooit papperige sneeuw boven het middenstation.  Onze favoriete piste boven Hochgurgl blijft echter de piste onder de Schermerbahn, een perfecte rode piste met een hellingsgraad die zelfs voor de gevorderde skiër nooit gaat vervelen. Het skiën even moe? Dan zijn er ruim voldoende gezellige hutjes waar je even kan genieten van de rust.

Waar Obergurgl en Hochgurgl vroeger twee gescheiden dorpen waren, bracht de horizontale verbindingslift Top Express in 1997 de twee dorpen samen. Toegegeven, de ietwat knullige lift oogt niet erg esthetisch in dit verder picobello verzorgde skigebied, maar efficiënt is ze alleszins. Een rit van tien minuten brengt je over het Konigstal en het Ferwalltal aan de Festkogl, vlak boven Obergurgl. Wat meteen opvalt is dat het terrein wat ruiger is dan in Hochgurgl. De brede boulevards zijn net dat tikkeltje steiler, er zijn wat meer poedervelden te vinden en ijsplaten komen bij wind wat sneller bloot te liggen. Hier ligt duidelijk de uitdaging van het skigebied, met enkele pittige rode en zwarte pistes. Ski je nog wat verder door boven Obergurgl, dan is een bezoekje aan de Hohe Mut Alm een absolute aanrader. Met een gigantisch zonneterras, culinaire topgerechten en een uitzonderlijke gastvrijheid behoort het bergrestaurant bij de top in Oostenrijk. Bonte jassen, veel te grote zonnebrillen en ligstoelen met een donsdekentje, het kan allemaal aan de Hohe Mut. Maar vergis je niet, de rode afdaling richting Steinmannbahn vat je best met opgewarmde benen aan. En wie echt helemaal uitdaging zoekt, kan de bekende Hohe Mut buckelpiste nemen die onder de lift loopt.