Anton.

Oktober 2013

Heliskiën: Grijnzen in de Gothics

De dag had de perfectie benaderd. Nou ja, benaderd…eigenlijk was de dag perfect. Iedere bocht spatte de vederlichte, gortdroge poeder in m’n gezicht uiteen. Net op het moment dat je dacht dat je niet meer dieper kon zakte je weer verder weg. Na ongeveer een minuut in de witte golf gezeten te hebben stop ik. De benen hebben even rust nodig. Ik sta even stil bij de omgeving. Behalve het vallen van de vlokken is er niets te horen. Tot het moment dat m’n partner in crime de bomen door komt knallen. ‘Jihaaaaa’! We kijken elkaar aan en geven elkaar een high-five. Beter dan dit gaat het niet worden.

Ik ski al van kids af aan en de laatste twaalf jaar minimaal 50 dagen per jaar.  Er zijn meer skigebieden waar ik wél geweest ben, dan waar ik niet geweest. Had alles wel zo’n beetje meegemaakt dacht ik. En toch ben ik ik al een paar weken nerveus voor deze trip. Op een gezonde manier wel te verstaan. De bestemming: een kleine lodge ongeveer 80 kilometer ten noorden van Revelstoke, in het hart van British Columbia. De voorspellingen zien er goed uit. Het sneeuwt al een paar dagen onafgebroken en de weerkaarten sturen depressie na depressie richting ‘interior BC’. Normaal gesproken is een beetje zon tijdens de vakantie wel lekker, maar heel eerlijk maakt me dat nu niet zoveel uit. Deze trip gaat niet om het skiën van mooie pistes en het eten bij gezellige restaurants. Deze trip gaat om het skiën zelf. We gaan namelijk vijf dagen heliskiën vanuit de lodge van The Gothics van CMH, het grootste heliski bedrijf ter wereld.

Heliskiën. Het klinkt voor velen als de ultieme droomwintersport en in alle opzichten is het dat ook. Aan de ene kant omdat het niet veel beter wordt wanneer je met een helikopter met een groep gelijkgestemden en een gids meerdere malen per dag gedropt wordt in een gebied dat ongeveer zo groot is als Paradiski, Les Trois Vallées en de Espace Killy samen om vervolgens alleen maar in prachtige sneeuw te skiën. Maar aan de andere kant ook omdat deze vakantie voor velen een droom blijft, aangezien het simpelweg gewoon duur is. Geld sparen dus om deze ultieme droom een keer te verwezenlijken, want ben je helemaal gek van skiën of snowboarden, dan is het het zeker waard.

We verblijven in de Gothics lodge, gelegen tussen Revelstoke en Michah Creek, en eigenlijk gewoon volledig in de middle of nowhere. Geen bereik met je telefoon en omgeven door de machtige bossen van British Columbia. Iedere ochtend om half zeven start de dag met het losmaken van de spieren in de zogenaamde ‘stretchclass’, iets dat het midden houdt tussen fitness en yoga. Het resultaat is dat je spieren al direct los en warm zijn, zodat je direct vanaf de eerste afdaling volop kan genieten. Om half negen gaat de eerste groep met de helikopter omhoog. Vanuit m’n open raam kijk ik hoe de groep in de heli stapt. De wieken beginnen te draaien en de heli verdwijnt in een grote wolk van sneeuw uit zicht. Als de sneeuwwolken weer opgetrokken zijn zie ik dat ik direct even met m’n kleding en beddegoed langs de droger kan lopen. Een open raam in combinatie met een helikopter en opstuivende sneeuw heeft m’n kamer in een winterwonderland veranderd.

Om negen uur zijn wij aan de buurt. De glimlach en een gezonde spanning vechten om voorrang op ieders gezicht. Binnen tien minuten staan we op een bergtop. Nergens om ons heen is iemand te zien. Waar je in de Alpen op vrijwel iedere volgende berg een lift ziet staan of een weg ziet lopen is hier in de verste verte helemaal niets te zien dat de mens gebouwd heeft. Het geeft een waanzinnig vrij gevoel. De rust en de ruimte overweldigen. Nog leuker wordt het als we achter de gids aan skiën. Het is de eerste run van de dag, dus er wordt nog niet volle bak geknald, maar oh, wat is deze afdaling al lekker. Tussen de bomen door, bij iedere bocht komt de sneeuw omhoog en verder geen sporen te zien.

Aan het einde van de run staat de helikopter op ons te wachten. De ski’s worden ingeladen en we vliegen naar de volgende afdaling. Iedereen raakt er steeds beter in en wie er zin in heeft kan steeds uitdagender lijnen gaan skiën. Voel je je daar niet comfortabel bij is dat ook geen probleem, dan neem je de omweg die de gids voor je aangeeft. We vliegen van pillow naar pillow en wagen ons af en toe zelfs aan een kleine cliff. Het feit dat je in ongeveer vier meter sneeuw valt geeft zoveel vertrouwen dat we ons af en toe bijna proriders wanen.

Tijdens de lunch delen we het enthousiasme met elkaar. De groepen zijn divers. Het niveau verschilt van beginnend off-piste skiër tot expert en er waren maar liefst negen nationaliteiten vertegenwoordigd, maar dat ene, verbindende element begon langzaam maar zeker steeds sneller uit de lucht te vallen. Tijdens zo’n week ben je een skiër. Het maakt niet meer uit waar je vandaan komt of wat je doet in het dagelijks leven. Je hoeft ook helemaal geen expert te zijn om een keer te heliskiën. Als je op de piste goed skiet (lees: een zwarte piste zonder al teveel problemen afkomt) en een klein beetje gevoel hebt met buiten de piste skiën dan kan je al met de heli op pad. Geen brede ski’s? Ook geen probleem. Die liggen namelijk voor je klaar.

Na de lunch stapelen de vlokken zich op. En we komen tot een run die de perfectie benadert. Of eigenlijk: perfect is. Tot dat moment dan. De volgende dag ligt er weer een halve meter verse sneeuw op ons te wachten. Wat we niet voor mogelijk hadden gehouden gebeurt: het is nog beter, nog dieper en we kunnen nog steiler skiën, omdat het sneeuwdek heel stabiel is gebleven. Zelfs met de hele dikke freeride ski’s onder onze voeten hebben zakken we nog heel diep weg. Aan het eind van de dag is iedereen het er wel over eens: veel beter dan dit kan het niet worden…

Na een lange dag op de berg (we hebben gemiddeld zo’n negen afdalingen per dag geskied) stappen we in de buiten jacuzzi. De mooie verhalen passeren de revue. En al bubbelend met een biertje in m’n hand, kijk ik om me heen en laat ik het landschap nog eens goed op me inwerken. Een week skiën in de middle of nowhere….voor velen een droom, maar voor mij werkelijkheid geworden!

Afsluitend:
Wil je ook eens  heliskiën in Canada? Freeride website wePowder organiseert in samenwerking met CMH Benelux de RevelSTOKE week. Kijk hier voor meer informatie!