Anton.

Oktober 2013

Actioncams getest in de sneeuw

Zag je een aantal jaren geleden nog maar een handjevol mensen met een videocamera op de pistes skiën, tegenwoordig kun je geen afdaling meer maken zonder iemand met een kleine actioncam tegen te komen. Deze kleine cameraatjes hebben de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Dit succes is natuurlijk grotendeels te danken aan de welbekende GoPro. Vanaf het moment dat GoPro een flink deel van de markt had veroverd kon de concurrentie niet lang achter blijven. Vandaag de dag zijn er dan ook vele merken die actioncams op de markt brengen en we mogen ons best afvragen; is GoPro nog koning in het land van actioncams?

Tijd om te testen
Voor ons reden genoeg om met een zestal actioncams naar de sneeuw te vertrekken en de proef op de som te nemen. Onze testcase bestaat uit de Magicam , Rollei Bullet 5S,GoPro Silver, Isaw A2 Ace,Liquid Image Apex 338 en de Sony HDR-AS15. Alle actioncams zijn gericht op de consument en ze vallen vrijwel allemaal in dezelfde prijsrange.

advertentie
Peak Performance» bekijk de film

Het eerste wat ons opvalt met het uitpakken van de camera’s is de hoeveelheid accessoires die erbij geleverd worden. Zo worden de AEE Magicam en Rollei Bullet bijzonder compleet geleverd. Denk hierbij aan losse schermpjes die op de camera geklikt kunnen worden, afstandsbedieningen en ook bij de Isaw het geval; veel “mounts” om de camera te kunnen bevestigen. Hier scoort de Sony helaas flink minpunten, want hier zit maar 1 mount bij geleverd. Ook de GoPro komt met een minimaal aantal exra’s. Extra accessoires moeten los bijgekocht worden. En die  zijn vaak flink aan de prijs.

Vorm en gebruiksgemak, niet geheel onbelangrijk
Met het uitzoeken van een nieuwe actioncam wordt 1 punt snel over het hoofd gezien door vele kopers: de vorm en het gebruiksgemak van een camera. Dat de fabrikanten goed bij elkaar hebben afgekeken is te merken, want het merendeel van de camera’s lijken in grote lijnen erg op elkaar. Enkel de Sony wijkt hier sterk in af door zijn langwerpige vorm. Een direct probleem hierbij is dat de camera hierdoor niet makkelijk op een borstharnas of voorop een helm te plaatsen is. Het tweede nadeel dat we opmerken is dat het menu niet te bedienen is als de camera in zijn behuizing zit. Dit in tegenstelling tot alle andere camera’s.

Als we het dan toch over gebruiksgemak hebben, dan vallen de AEE Magicam en Rollei Bullet op door het gebruik van een laserstraal, waardoor je precies kunt zien waar de camera op gericht staat. Helaas kwamen we er redelijk snel achter dat dit kleine rode puntje bijna niet te zien is op een lichte dag in de sneeuw. Verder opereren de camera’s veelal volgens het “two button” principe. Hiermee kan vrijwel de gehele camera bediend worden door het gebruik van 2 knoppen. En ben je net een mooie afdaling aan het maken en er gebeurde iets wat je graag vastgelegd zou willen hebben? Bij de AEE Magicam & Rollei Bullet kun je de camera alsnog op record zetten en hij heeft automatisch 5 seconden voordat je de camera aanzet al opgenomen door zijn “pre-record” functie. Bijzonder mooi verzonnen, helaas wel erg zwaar voor de batterijduur (al is deze modus uit te zetten).

Full HD, framerates en beeldhoeken
Als we aankomen bij het testen van de videobeelden komen we er snel achter dat de meeste camera’s qua standaard  instellingen vrijwel gelijk zijn. Alle camera’s kunnen 1080p (Full HD) filmen en ook op 60FPS (frames per seconden) filmen op 720p. Hiermee voldoen ze aan de wensen van velen om ook de gewilde slow motion shots te kunnen maken. De camera’s beschikken allemaal over een groothoek lens om zonder problemen de complete omgeving in beeld te brengen. Bij de Isaw en de Liquid Image camera moeten we het doen met een iets kleinere hoek, maar je hoeft eigenlijk niet bang te zijn dat iets niet in beeld zal komen. De statistieken komen dus aardig overeen, maar waren erg  benieuwd of het resultaat op beeld  ook zo vergelijkbaar zouden zijn.

Voordat we naar de beeldprestaties gaan, willen we duidelijk vermelden dat we de camera’s hebben getest voor het gebruik tijdens de wintersport. Door de camera’s te testen in deze extreme omstandigheden als grotendeels witte omgevingen, veel licht en kou, worden ze vaak tot het uiterste gedreven. De kwaliteit van de beelden kan daardoor variëren in andere omgevingen.

Beeldprestaties
We nemen een paar hellingen in verschillende weercondities en lopen nog naar binnen toe om daar hun kwaliteit te testen. Als we uiteindelijk alle beelden langs elkaar zetten worden ons de verschillen zeer duidelijk. In goed weer steken de GoPro Silver en de Sony er met kop en schouder bovenuit. De beeldscherpte, stabiliteit, aanpassen aan het omgevingslicht, alles lijkt te kloppen bij deze twee camera’s. De Isaw en Liquid Image lijken aardig wat problemen te hebben om te corrigeren aan verschillende lichtomstandigheden. Doordat de camera’s zich continu blijven bijstellen ontstaat er helaas veel flikkering in het beeld.

Als de wolken boven ons dichttrekken, blijkt dat de Rollei Bullet en Liquid Image bijzonder goed presteren. Helaas blijft de Liquid Image wel boven genoemd probleem houden. Ook de Rollei heeft een nadeel; er blijft continu een paarse gloed aan 1 kant van het beeld zichtbaar. Dit is erg jammer, want ook in nabewerking is dit niet te verwijderen. In de laatste test nemen we de camera’s mee naar binnen nemen hebben we een verrassende winnaar. De Liquid Image komt hier bijzonder goed uit de verf, maar gezien het een goggle camera is, vragen we ons sterk af wie er met een goggle op naar binnen loopt.

Conclusie
Nu we terug kijken op de gehele test valt het ons opeens op, het lijkt wel alsof de camera’s met veel extra accessoires iets willen compenseren. Zowel de AEE Magicam, Rollei Bullet en de Isaw worden geleverd met veel extra’s, maar leveren juist weer in op beeldkwaliteit. De Liquid Image goggle heeft natuurlijk geen extra toepassingen nodig, gezien de camera in de goggle zit. Om dan terug te komen op de vraag ”is GoPro nog steeds het beste dat voorhanden is op dit moment? “

Wij denken zelf dat de GoPro Silver is ingehaald door Sony op beeldkwaliteit. Als we alle andere factoren meenemen als vorm, verkrijgbare mounts en gebruiksgemak dan komen de 2 vrij dicht bij elkaar in de buurt en kunnen we enkel stellen dat het op persoonlijke voorkeur uit gaat komen. Ons zie je in de toekomst in ieder geval met 1 van deze 2 camera’s op de pistes!