Anton.

December 2013

10 jaar Paradiski

Paradiski is een absolute topper in Frankrijk. Dit gebied is zeer populair bij Nederlandse en Belgische wintersporters. Logisch want dit skigebied biedt echt voor ieder wat wils. Met 425 kilometers aan pistes ben je hier eigenlijk nooit uitgekeken. Het is precies tien jaar geleden dat de eerste wintersporter aan boord stapte van de Vanoise Express en kon genieten van dit grootse skigebied.

Groots
Paradiski is het op twee na grootste aaneengesloten skigebied ter wereld. Wintersporters die graag veel kilometers maken zijn hier dan ook zeker op het goede adres. Je vindt hier echt alles, van uitdagende rode en zwarte piste tot heerlijke groene en blauwe pistes om op te cruisen.

Nooit uitgekeken
Het gebied is zo uitgestrekt dat je er niet snel uitgekeken zult zijn. Het uitzicht vanaf de pistes is prachtig, de dorpjes zijn afwisselend en ook daar vindt je voor ieder wat wils. Maar misschien nog wel belangrijker, de sneeuw is vaak zeer goed want Paradiski staat bekend als zeer sneeuwzeker.

10 jaar
Paradiski bestaat dit jaar 10 jaar. Want Paradiski is gevormd door La Plagne te verbinden met Les Arcs. Deze verbinding is gemaakt door de even indrukwekkende als spraakmakende Vanoise Express. In 2003 bouwde het bedrijf Poma deze lift. De architect Bernard Taillefer ontwierp de stations van deze lift. Twee betonnen torens geven deze lift een rotsachtig uiterlijk en bieden en goed oriëntatiepunt voor wintersporters.

Indrukwekkende lift
Deze lift overbrugt een mooi dal en kan dankzij de twee verdiepingen maar liefst 200 wintersporters in één keer vervoeren. De traverse over het dal is op maar liefst 380 meter hoogte. De totale reis is zo’n 180 meter lang. In nog geen vier minuten ben je van het ene deel van het gebied naar het andere.

Vieren
Maar natuurlijk moet het tienjarig bestaan van zo’n mooi gebied al Paradiski gevierd worden. Zo heeft Paradiski de beroemde designer Jean-Charles De Castelbajac de Vanoise Express laten decoreren. Ook heeft dit gebied op 16 december, een paar dagen voor de opening op 21 december, een uniek evenement gepland. Er zal een band gespannen worden tussen de twee liften van de Vanoise Express waarover een ‘koordanser’ op 380 meter hoogte van de ene naar de andere lift zal traverseren. Het zogenoemde high-linen. Denk daar maar eens aan als je in deze indrukwekkende lift staat.

Lang seizoen
Het gehele gebied van Paradiski opent op 21 december en zal open blijven tot 26 april 2014. Genoeg tijd om te genieten van de fantastische sneeuw, de mooie pistes en het beroemde uitzicht van dit mooie skigebied.