Anton.

Oktober 2011

Fotografie in de sneeuw

'Gemeen licht'

Je kent het wel, het is zo mooi, er wordt zo lekker geskied of geboard maar op de foto’s is de sneeuw blauw, is de actie wat lauwtjes en lijkt het allemaal net iets minder.

Onze ogen
Geen enkele camera is zo goed als onze ogen. Onze ogen en hersenen passen de kleuren die we zien continu goed aan. Geen photoshop nodig! Of we nu in de schaduw, in de ochtend, in de middag of in de avond sneeuw zien, voor ons is sneeuw altijd wit. Camera’s hebben daar heel veel meer moeite mee.

De ene camera is... 
...de andere niet. Sommige camera’s zijn zeer goed in het maken van sneeuwfoto’s terwijl andere camera’s eigenlijk continu in de war worden gegooid door al die sneeuw en het weerkaatste licht. Laat ik beginnen met een heel veel voorkomend probleem en de makkelijkste oplossing: Blauwe sneeuw. 

Blauwe sneeuw
​Veel camera’s lijken een voorkeur te hebben voor blauwe sneeuw. Althans, zo ziet de sneeuw er snel uit op het beeldscherm, zeker op foto’s die mid-winter genomen zijn. Want blauwe sneeuw komt vooral voor op momenten dat de zon achter de bergen is verdwenen, zeker onder een blauwe hemel. Dit komt omdat de camera dan de sneeuw ‘verkeerd’ ziet. De oplossing Duurdere camera’s (de betere spiegelreflexen) kunnen sneeuw behoorlijk goed aan, alhoewel deze ook af en toe gruwelijk de fout ingaan bij automatische instellingen. De kleinere apparaten die de meeste wintersporters op zak hebben doen het eigenlijk altijd fout. Gelukkig is er een hele makkelijke oplossing voor deze blauwe sneeuw: stel de witbalans in op ‘schaduw’. Bijna elke camera heeft tegenwoordig een functie waarbij je de zogenaamde witbalans kunt instellen. Als je deze op schaduw instelt komt het bijna altijd goed. Een makkelijke oplossing die de foto’s snel wat beter maakt. Als je thuis komt en hebt nog steeds te blauwe sneeuw kun je natuurlijk ook een deel van de blauwe kleur wegfilteren op de computer, maar dat is snel tijdrovend en levert niet altijd mooie resultaten op.

Is blauw altijd erg?
Is Blauwe sneeuw altijd erg? Daar kan over gediscuteerd worden. Vorig jaar was de cover van het beroemde tijdschrift ‘Powder’ geschoten met volledig blauwe sneeuw. Het zal wel een kwestie van smaak zijn.  

Blijft gemeen
Maar het is niet alleen blauwig licht wat gemeen is voor onze camera’s. Ook de hoeveelheid licht die een camera meet klopt vaak niet in de sneeuw. Wederom leveren goed afgestelde spiegelreflexcamera’s vaak de beste resultaten in sneeuwig terrein, maar ja, die zijn lastig in je jaszak te stoppen. (wie skiet er met een spiegelreflex?). Gelukkig zijn veel kleine point and shoot digitale camera’s uitgerust met een ‘sneeuwstand’, deze stand werkt vaak prima op een lichte dag met veel zonlicht op een wit sneeuwdek. Overbelichten of onderbelichten? Ben je niet tevreden met je foto’s in sneeuwlandschap omdat deze te grijs zijn, overbelicht je foto’s dan iets (EV +).

Experimenteer met deze +/- instelling van je camera. Hoe hoger je deze + waarde zet hoe witter de sneeuw zal worden, maar pas op dat je de waardes niet overdrijft, want dan krijg je overbelichte witte platen (‘doorgebrand’) zonder ook maar enig reliëf. Als je te veel onderbelicht zal de sneeuw zeer veel detail hebben maar alles te donker en te grijs (en triest) worden. Dit is allemaal te zien in de histogrammen op je camera.  Kortom experimenteer.