Anton.

Oktober 2013

Jungfrauregion en het Haslital

De wintersportgebieden Jungfrauregion en Haslital zetten zich voor alle honderd procent in voor de wintersporter. Waarbij de Jungfrauregion het ideale gebied is voor de veeleisende kilometervreter daar is het Haslital een perfect gebied voor familievakanties. Beide gebieden bieden rust en een fantastisch natuurschoon. Vooral rondom de Jungfrauregion kom je ogen tekort.

Jungfrauregion
De Jungfrauregion is een groots skigebied onder de zeer indrukwekkende noordwand van Eiger. Deze berg is wereldberoemd. Het skigebied onder deze berg is gelukkig minder beangstigend dan deze beruchte noordwand. Met maar liefst 213 kilometer aan pistes is de Jungfrauregion een lekker groot gebied. Het dorp Grindelwald ligt centraal in het gebied. Aan de ‘First’ zijde liggen relatief eenvoudige en lekker zonnige pistes. Ideaal voor gezinnen. De paar zwarte pistes aan deze zijde maken deze kant al zeer compleet. Voor wintersporters die nog meer uitdaging zoeken ligt er aan de noordzijde, onder de Eiger, genoeg moois. Onder de Kleine Scheidegg vind je veel leuke speelse rode pistes. Vanuit hier maak je ook de oversteek, via mooie pistes, naar de autovrije dorpjes van Wengen, Mürren en Grimmelwald.  Stuk voor stuk aanraders als verblijfplaatsen voor familievakanties.

Ongekend uitzicht
Maar waar deze zijde vooral om bekend staat is het ongekende uitzicht op de bergen rondom. Waar je ook skiet, het uitzicht is adembenemend. Bij fervente skiërs en boarders is deze zijde ook bekend door de FIS Lauberhorn Wereldbeker-afdaling naar Wengen. Deze zwarte piste is echt een aanrader. Wees echter niet bang dat dit de enige dalafdaling is, je komt ook naar Wengen met een gemoedelijke en leuke blauwe piste.

Nieuwe liften
De liften en pisten liggen hier tussen de 1000 en 2400 meter hoogte.
 Je skiet in het hooggebergte als het weer goed is, en er staan genoeg bomen om ook prima te kunnen skiën of boarden als de sneeuw met bakken uit de lucht komt. De Jungfrauregion staat bekend als sneeuwzeker gebied. Mocht Frau Holle wat minder vaak langs komen dan kan 40 % van het gebied met sneeuwkanonnen worden besneeuwd. De laatste jaren is er in dit gebied veel geïnvesteerd in nieuwe stoeltjesliften, wat zowel de wachttijden als het comfort ten goede komt.

Iets anders
Als je ook graag vertier zoekt naast het skiën en boarden dan zit je in Grindelwald ook goed. De First-Flieger, een soort tokkelbaan is een aanrader als je van adrenaline-attracties houdt. Mocht je de spanning liever zelf in de hand houden, denk dan aan de vele kilometers sleepistes (60km!).

Wat rustiger aan?
Met 20 kilometer aan sneeuwschoenwandelingen, 100 kilometer winterwandelpaden en 30 kilometer aan langlaufloïpes verveel je je niet snel. Verder zijn de dorpjes van de Jungfrau regio stuk voor stuk een bezoek waard. En vergeet natuurlijk de trip naar het Jungfraujoch niet, het hoogste treinstation van de Alpen. Deze trip mag in geen enkele vakantie hier ontbreken.

Haslital
Het Haslital is met zijn 60 kilometer aan pistes een stuk kleiner dan de Jungfrauregion, dit gebied is daarmee een perfect familiegebied voor families die rust zoeken maar tegelijkertijd toch flink willen skiën of snowboarden.  Dit gebied kenmerkt zich door lekker brede pistes waar je heerlijk kunt cruisen. Kinderen en licht gevorderde wintersporters zullen zich goed op hun plaats voelen. Gevorderde wintersporters vinden hier leuke off-piste lijnen, zeker hoger in het gebied.

Overzichtelijk gebied
Het gebied van Halsital is overzichtelijk waardoor het ideaal is voor families met kinderen die al zelf op stap gaan.  Voor de kinderen die nog niet zelf het skigebied inkunnen heeft dit het Halsital een goede skischool en een prima ‘kindertuin’ midden in het skigebied. Het Skihäsliland, het kinderland ligt op 1840 meter hoogte en is daarmee dus zeer sneeuwzeker. Ideaal voor de kleintjes.

Niet skiën of boarden?
Als je in het Haslital naar andere activiteiten op zoek bent, kun je denken aan een bezoek aan het Sherlock Holmes museum. Leuk voor op een dag met slecht weer. Wil je niet elke dag skiën maar wel lekker actief bezig zijn dan biedt het Haslital maar liefst 20 kilometer aan sneeuwschoenpaden,  35 kilometer aan geprepareerde wandelwegen en zo’n 40 kilometer aan langlaufloïpes. Het mooie van deze wandelpaden is dat deze door het skigebied zelf lopen. Hierdoor is het voor de wandelaars mogelijk om in het gebied af te spreken met de skiërs en boarders. Wel zo gezellig toch? Genoeg te doen dus voor iedereen.