Anton.

November 2013

Verbinding Arosa met Lenzerheide een feit!

Vanaf dit jaar is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. Arosa en Lenzerheide gaan middels een nieuwe gondel samen.  In nog geen drie minuten kun je van Arosa naar Lenzerheide en andersom. In totaal ontstaat er een gebied van maar liefst 225 kilometer aan pistes. Omdat er wel een dal tussen de gebieden van Arosa en Lenzerheide ligt zullen beiden gebieden hun eigen identiteit blijven houden. Groot en knus tegelijk dus!

Grote gondel
Het is nogal een project om deze gebieden met elkaar te verbinden. Al decenia lang dromen vooruitziende locals over deze verbinding. Maar de kogel is pas sinds 2011 door de kerk. Vanaf dat moment werden de plannen gemaakt. Een grote dubbeldek-gondel zorgt voor snel transport tussen beide gebieden. Maar omdat deze gondel in Lenzerheide uitkomt op een plek die slechts bediend werd door oude liften, worden hier nog eens twee nieuwe zes persoonstoeltjesliften gebouwd. Dit om onnodige wachtrijen te voorkomen en het gebied in een klap een stuk moderner te maken.

In één klap groot
Arosa was een niet al te groot skigebied met 70 kilometer aan pistes, Lenzerheide had al een respectabele 155 kilometer. Nu de gebieden samen komen hebben zij vol trots de magische grens van 200 kilometer overschreden. Hiermee is Arosa Lenzerheide in een klap het grootste gebied van Graubünden, en staat het gebied ook meteen in de top tien van grootste Zwitserse gebieden. Maar het het allerbelangrijkste is dat het gebied nu groot genoeg is voor iedereen, zelfs voor de kilometervreters.

Gevarieerd gebied
Arosa en Lenzerheide waren altijd al gebieden die de moeite waard waren. Maar nu deze gebieden samen zijn gegaan blinkt dit gebied echt uit in veelzijdigheid. Eenvoudige kinderweides, een klein en compact deelgebied voor de iets oudere kinderen (Arosa), super strakke FIS wedstrijd afdalingen, mooie steile pistes en ongekend off-piste terrein. Kortom echt voor ieder wat wils.

Openbaar vervoer
Arosa en Lenzerheide hebben opgelet bij andere verbonden gebieden en geleerd van waarschuwingen van wintersporters. Mocht je namelijk ’s avonds wat te lang aan één kant van het gebied blijven hangen en niet meer terug kunnen met de lift dan is je skipas gewoon een geldig openbaar vervoerpas om tussen Arosa en Lenzerheide te pendelen. Geen dure taxi-ritten als je dus per ongeluk (of expres) te laat bij de gondel aankomt.