Anton.

februari 2014

Fantastisch langlaufen in het Berner Oberland

Het Berner Oberland in een notendop is mooi, rustig en authentiek. Dit deel van Zwitserland is niet volgebouwd met grote skigebieden. Hier vind je nog veel rust en fantastische natuur. Het Berner Oberland staat dan ook niet alleen bekend om het skiën en snowboarden, maar ook juist vanwege andere wintersporten.  Het is een fantastische regio voor wandelaars, ijsklimmers en in het bijzonder langlaufers. Drie gebieden zijn bijzonder geschikt voor het langlaufen. Een opsomming:

Gstaad-Lenk
Gstaad is een beroemd en sjiek dorp. In dit dorp kun je fantastisch shoppen. Het gebied is zeer geliefd bij ‘vooraanstaande lieden’. De dorpjes om Gstaad heen zijn minder modain. Dus in deze regio is er voor iedereen wat te vinden. Het skigebied is bij veel wintersporters meer dan bekend dankzij de ruime 200 kilometer aan pistes. Maar Gstaad heeft meer speerpunten en één daarvan is het langlaufen. Met maar liefst 165 kilometer aan langlaufloipes kun je hier dagen lang sporten. Of je wilt knallen of rustig tochtjes wil lopen, de loipes liggen voor je klaar. Strakke banen voor skaters maar evengoed perfect geprepareerd voor de klassieke langlaufers. De natuur maakt het ideale winderwonderland-plaatje helemaal af. Waarschijnlijk zul je moeite hebben om geplande rondjes in een keer af te maken, dit om een simpele reden, je wilt regelmatig je camera pakken om al dat moois vast te leggen.

Langlaufen bij Adelboden

Adelboden
Winterwonderland in de overtreffende trap. Adelboden is een mooi romantisch chaletdorpje waar iedereen die gek van de natuur is zijn ogen zal uitkijken. Hier vind je mooie (al dan niet bevroren) watervallen, fantastische uitzichtpunten en 66 kilometer super strak onderhouden langlaufloipes. Even goed geschikt voor skaters als voor de klassieke langlaufer. Het gebied tussen Adelboden, Frutigen en Lenk staat ook bekend om de vele leuke bergpensions en hutten, dus als je ook van goed eten houdt dan ben je zeker aan het goede adres. En wie lust er nou niet wat na een lange langlauftocht?

Mooi langlaufen bij Kandersteg

Kandersteg
Pas op als je in Kandersteg gaat langlaufen: je moet je ogen op de langlaufpistes houden want die willen telkens afdwalen naar de mooie bergwereld om je heen. Een echte aanrader is hier de Sunnbüel, een langlaufloipe waar je met een lift naar toe gebracht wordt. Boven bij het liftstation is er ruimte voor omkleden, vind je douches en zijn er kluisjes. Aan alles is dus gedacht. Omdat je op hoogte langlauft ben je zeker van fantastische sneeuw. Maar het gaat verder, in Kandersteg is het zelfs mogelijk om ’s avonds te langlaufen. Op een verlichte trail van maar liefst 6 kilometer kun je je ’s avonds helemaal uitleven. Grote kans dat je hier getrainde locals tegenkomt die na hun werk even een training afwerken. Maar naast deze twee ‘speciale’ loipes ligt er meer dan 50 kilometer gewone loipes voor elke fanatieke langlaufer klaar.  En als je zin hebt in spectaculaire beelden kijk dan eens omhoog in de steile rotswanden boven je, grote kans dat je ijsklimmers aan het werk ziet. Een waar spektakel.