Anton.

September 2013

Piste kilometers tussen wens en werkelijkheid

Is het nu afgelopen met het jokken?

Vorig jaar viel er een bom in de wintersportwereld. In ieder geval in de wereld van de PR bureaus die skigebieden vertegenwoordigen. Want iets wat wij allang wisten is door Christoph Schrahe bewezen: veel skigebieden liegen over de hoeveelheid pistekilometers. Hij, mede auteur van de beroemde ADAC ski-atlas, heeft een heel aantal skigebieden nagemeten op aantal kilometers en daar kwamen nogal schrikbarende cijfers uit. Zo kwam hij de Stubaier Gletscher op 48 kilometer in plaats van de aangegeven 129,5. Een wel heel opvallend verschil. Maar er waren meer gebieden die zich wel heel erg rijk rekenden. Alhoewel de gebieden zeggen dat er geen verband is, hebben een heel aantal skigebieden dit jaar hun pistekilometers bijgesteld, naar beneden. Gaan we richting eerlijkere cijfers?

Hoe worden pistekilometers gemeten?
Toen we in het begin van dit seizoen wat pistekilometers controleerden op wintersporters.nl, kwamen we erachter dat het Zillertal Arena het aantal piste kilometers van 160 naar 139 kilometer heeft verlaagd. Dat is zomaar een ruime 13 procent minder aan pistekilometers. Dat is nogal wat. De Stubaier Gletscher maakte het nog bonter, opeens had het gebied dit jaar nog ‘maar’ 60 kilometer aan pistes terwijl het hiervoor altijd prat ging op 100 kilometer. Veertig procent minder pistes terwijl er feitelijk niets veranderd is. Dus wij deden navraag bij het verband van Skiliften in Oostenrijk. Het was de woordvoerdster Ricarda Rubik die ons antwoordde:

‘Tot nu toe werden er door verschillende skigebieden en marketingsbureau verschillende meetmethodes gebruikt. Waardoor er soms verschillen ontstonden tussen aangegeven en werkelijke pistekilometers. Hierdoor ontstond verwarring en werden skigebieden ervan beschuldigd dat zij zouden liegen. Helaas is er tot nu toe geen echte regelgeving over het meten van skipistes. Dus dit hebben wij, als verband van skiliften, opgepakt met Duitse en Zwitserse skigebieden. Wij hebben een richtlijn gemaakt hoe pistes gemeten moeten worden. De pistes moeten nu door het midden in de vallijn gemeten worden, en pistes mogen slechts dubbel geteld worden als deze op de kaart als twee pistes staan.’

Skigebieden tellen graag de 'buitenbocht' van de skipistes

Dit verhaal geeft aan dat de skigebieden zelf ook het nut van transparantie zien. Hoe we het ook wenden of keren, tegenwoordig is voorliegen ook niet zo makkelijk meer. Een aantal jaar geleden moest je een ‘kaartofiel’ zijn om de hoeveelheid kilometers in skigebieden echt na te rekenen. Tegenwoordig met Google Maps, GPSen en internetfora zijn klanten zeer goed ingelicht. Cijfers kunstmatig opkrikken is niet meer mogelijk.

Het is de vraag of elk gebied zich aan deze richttlijn zal houden, het is te hopen van wel. Zolang er publiciteit wordt gegeven aan skigebieden die teveel hellingen dubbel tellen zullen gebieden gedwongen zijn om eerlijker te zijn. Laten we hopen dat de gebieden steeds eerlijker worden, en wie weet zullen ook ooit de sneeuwhoeveelheden gaan kloppen die de skigebieden doorgeven…