Anton.

September 2013

Vroeg boeken?

Hoe vroeger je boekt hoe beter, of niet?

Eind augustus vallen altijd de eerste skigidsen in de bus. Voor veel mensen het moment om langzaam te gaan nadenken over de wintersportbestemming voor het komend seizoen. Ik behoorde ook altijd tot die groep, maar dit jaar deed ik het anders. Ik was vroeger, op de warmste dag van het jaar viel de bevestiging van mijn wintersportvakantie in de bus. Hoe beviel dat?

Schroom
Of het toeval is weet ik niet, maar toen half juli de temperaturen steeds verder opliepen kreeg ik weer zin in wintersport. Daar heb ik wel vaker last van, maar het zoeken naar nieuwe bestemmingen wist ik uit goed fatsoen altijd wel uit te stellen tot na de vakantie. Tot dit jaar. En waarom zou je ook met de meute meehobbelen? Ik ben aangewezen op de drukke carnavalsweek dus het is al lastig genoeg een gunstige plek te vinden, en als ik zeg dat ik geen fan ben van tropische hitte is dat een understatement. Dus 1 + 1 is sinds dit jaar 2!

Ik moest wel alle schroom opzij zetten, het is geen standaard gespreksonderwerp op een zwoele zomeravond met familie en sudderend vlees op de BBQ. Maar na twee weken zoeken had ik ons stekje wel gevonden! Tijdens carnaval, in een sneeuwzeker, rustig dorpje in een ruim appartement aan de piste, en niet duur. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Boeken op de warmste dag
Saillant detail. De boeking werd bevestigd op het hoogtepunt van de Nederlandse en Belgische zomer. 2 augustus, een dag dat de mussen bijna letterlijk van het dak vielen en de 37 graden in Limburg nét niet werd aangetikt. Dat Oostenrijk een week later een dubbel hitterecord te pakken had maakt het nu achteraf nog bijzonderder!

Ik herinner me dat de zweetdruppels over mijn rug rolden toen ik de mailbox opende. Maar heet had ik het ineens niet meer. Psychologische afkoeling, ik weet niet of het bestaat maar het hielp. En ik was blij. Mijn vakantie was geregeld. Nu ik bijna twee maanden later anderen hoor zeggen hoe lastig het is een populair skigebied te vinden heb ik ook zeker geen spijt. 

Het 'wegdromen' kan beginnen

Nadelen?
Zijn er nadelen aan vroeg boeken? Jazeker. Je mist toch iets van de voorpret. Ik kon soms wekenlang ski-atlassen doorbladeren op zoek naar mijn ideale wintersportplaats, en daarover lekker discussiëren met familie en vrienden. Dat vind ik bijna net zo leuk als de reis zelf. Is het sneeuwzeker genoeg? Is het goed aan te rijden? Heb je sneeuwkettingen nodig? Zitten we dicht bij de liften? Nu deed ik het werk in mijn eentje. Er is zelfs een grote kans dat mensen je voor gek verklaren als je hen ernaar vraagt. Zíj kijken uit naar een welverdiende zomervakantie! Je kunt je enthousiasme dus moeilijker delen, en je neemt sneller een beslissing.

Een ander nadeel is dat skigebieden zelf ook absoluut nog niet met de winter bezig zijn. Hun websites staan nog allemaal op zomerstand, en de winterinformatie die erop staat is vaak niet bijgewerkt. Dat maakt het zoeken en vergelijken soms lastig, maar uiteindelijk vind je je  informatie wel. Met of zonder hulp van het lokale toerismebureau. Met andere woorden, ben je minder van de voorpret en ben je immuun voor de reacties uit je omgeving dan is vroeg boeken best aan te bevelen. De keuze is groter en achteraf zeg ik: “Daar heb ik die niet-begrijpende blikken in juli graag voor over!”.