Anton.

September 2013

Column: De zomer op zijn einde!

Het is geen geheim dat ik gek ben op de winter. Ik kan dromen van diepe poedersneeuw, en heb eigenlijk nooit genoeg van sneeuw en mooie afdalingen. Toch geniet ik elk jaar enorm van de zomer, want de zomer is toch ook heerlijk?

Sneeuw genoeg
Als je zoals ik in de Alpen woont dan weet je een ding zeker: elk jaar heb je sneeuw! Een enigzins negatieve Alpenbewoner beschreef het zo ‘Sneeuw is net als belasting, elk jaar heb je er weer last van’. Ik zou het liever willen zien als een jaarlijks terugkerende subsidie. Een soort ‘gelukssubsidie’. Maar als je zes maanden in de sneeuw hebt gezeten, zes maanden regelmatig je auto uit de diepe sneeuw hebt moeten graven dan, is het moment dat de sneeuw slechts hoger in de bergen valt helemaal niet zo vervelend.

Dag in dag uit
Ondanks dat ik geen genoeg krijg van sneeuw, sta ik aan het einde van een goed seizoen minder te springen bij 5 cm verse sneeuw dan in het begin van het seizoen. Aan het eind van het seizoen ski nog altijd heel graag. Maar ik word steeds kieskeuriger. Ik zoek echt de mooiste afdalingen en de mooiste sneeuw op. Voor slechtere sneeuw zet ik mijn wekker dan niet. Terwijl ik in het begin van het seizoen echt blij met met elke centimeter vers. Zelfs bij mij treed er aan het eind van het seizoen een soort verzadiging op.

Lekker luieren
Een winter is ook best vermoeiend, zeker het ‘toerski-einde’ van het seizoen is zwaar voor het lichaam. Opstaan om 3 of 4 uur ‘s nachts, lange beklimmingen, soms zware rugzakken en mentaal pittige afdalingen. Eind mei is mijn lichaam moe. Dan heb ik heel veel zin in de zomer. Lekker luieren, barbecueën tot ‘s avonds laat en een verfrissende plons in een bergmeertje. Heerlijk even wat rustiger aan, alhoewel...

Heerlijke zomersporten, maar nu is het tijd voor de winter!

Heerlijke zomersporten
De bergen zijn ‘s zomers ook een heel mooi speelterrein. Ik ben een fervent rotsklimmer, wielrenner en alpinist. Als in het voorjaar de wegen langzaamaan weer opdrogen en het zout van het wegdek is afgespoeld, pak ik graag mijn racefiets om lekker tegen dat steile asfalt op te knallen. Maar ook ben ik blij als de rotsen sneeuwvrij raken en opdrogen. Want lekker rotsklimmen in een t-shirtje op zonovergoten rotsen is ook heerlijk, net als het beklimmen van hoge bergtoppen. Ik kan in de zomer geen genoeg krijgen van het via moeilijke wanden omhoog klimmen naar de mooiste bergtoppen. Een heerlijke sport. Dus ook ‘s zomers ben ik veel in die bergen onderweg.

Het is zover
En zo liep ik gisteren terug van een mooie berg die ik met twee vrienden had beklommen, en net naast het pad zag ik een plant waarvan de besjes dieprood kleurden en de bladeren gelig waren. Het is weer zover, de zomer loopt weer op zijn einde en de winter komt er heel snel aan. Ik kon mijn blijdschap niet verbergen, en ik liep met een nog grotere glimlach terug naar de bewoonde wereld. De winter komt er weer aan. Wat heb ik er een zin in zeg!