Anton.

Oktober 2013

Graubünden is klaar voor de winter

Graubünden is misschien wel ‘de’ wintersportregio van Zwitserland. De cijfers van deze regio zijn indrukwekkend. In Graubünden liggen maar liefst 40 skigebieden die samen niet minder dan 2200 kilometer aan pistes hebben. Omdat alle gebieden in Graubünden ook nog eens lekker hoog liggen ben je het hele seizoen zo goed als zeker van een mooi natuurlijk sneeuwdek. Er is voor elk wat wils in deze Zwitserse regio. Van grootse gebieden tot kleine knusse familiegebieden. Dit jaar is het grote nieuws de koppeling van Arosa met Lenzerheide, hierdoor ontstaat een nieuw gebied met fantastische mogelijkheden.

Arosa Lenzerheide
Op 14 december dit jaar viert Zwitserland de komst van een nieuw droompaar. In Arosa en Lenzerheide wordt dan de ultramoderne pendellift, van Hörnli naar Urdenfürggli, geopend. Al meer dan 40 jaar bestaat het idee voor deze verbinding. De twee skigebieden worden één winterparadijs met 225 kilometer aan pistes en is daarmee één van de grootste aaneengesloten skigebieden van het kanton. Bovendien is het nieuwe skigebied eenvoudig te bereiken, omdat de ritten met de Rhätische Bahn en de Postauto op de trajecten Chur-Arosa-Lenzerheide en Tiefencastel in het skiticket zijn inbegrepen.

Het mooie dorpje Arosa

De verbinding tussen Arosa en Lenzerheide wordt gemaakt door een nieuwe gondel. Om deze verbinding vloeiend te laten verlopen plaatst Lenzerheide ook twee gloednieuwe 6 persoonsstoeltjesliften nabij de Mottahütte. Hierdoor slaat Lenzerheide twee vliegen in één klap. De verbinding naar Arosa zal vloeiend verlopen en de eigen infrastructuur is meteen een stuk moderner.

Gratis skiles voor kinderen
Door deze verbinding ontstaat er een groots skigebied. Omdat de verbinding met een grote gondel over een flink dal gaat zullen beide delen van het gebied hun eigen karakter behouden met de voordelen van een veel groter gebied. Arosa is een kleinschalig en knus wintersportgebied en daarom ideaal  voor families. Dat dit gebied families een warm hart toedraagt blijkt uit het feit dat alle kinderen vanaf geboortejaar 1996 gratis skiles krijgen vanaf twee overnachtingen in een hotel of vakantieappartement. Tevens is dit gebied een echte geheimtip voor freeriders. Lenzerheide is grootser en daarmee veel diverser. Nu behoren al deze pluspunten tot één gebied. Een echte aanrader om eens naar toe te gaan!

Meer dan 2200 km aan pistes in Graubünden

Flims-Laax-Falera
Flims-Laax-Falera is een zeer modern wintersportgebied.  Dankzij de ruime 220 kilometer aan skipistes zijn mooie rondtochten mogelijk. Zeker omdat dit gebied lekker ruim is opgebouwd voelt het gebied nog groter dan deze toch al flinke kilometeraantallen. Dit komt waarschijnlijk omdat je door verschillende valleien skiet. Dankzij deze uitgestrektheid en de moderne infrastructuur ben je hier nooit veel tijd kwijt in wachtrijen. De piste zijn leuk en afwisselend en er is voor ieder wat wils. Verder heeft het gebied zeer goede snowparks en staan de belangrijkste off-piste lijnen op de pistekaart aangegeven. Er wordt dus aan elke wintersporter gedacht. Het grootste compliment wat een gebied kan krijgen zijn positieve beoordelingen van wintersporters die reeds in het gebied zijn geweest. Daarmee zit het wel goed in Flims en Laax. De recensies van gebruikers op wintersporters.nl zijn stuk voor stuk zeer positief.  Iedereen die een  keer in Flims-Laax-Falera geweest is, wil terug.

Savognin
Met 80 kilometer aan pistes is Savognin een heerlijk skigebied voor families die sportief willen skiën of snowboarden. Het gebied is groot genoeg om lekker te kunnen knallen en compact genoeg zodat de ‘jongeren’ al snel zelf op pad kunnen. Verder zijn de veelal brede pistes ideaal om het skiën of boarden rustig onder de knie te krijgen.  Het feit dat voor kinderen tot 10 jaar de overnachtingen en skipas gratis zijn, maakt dit gebied nog aantrekkelijker voor families. Het gebied heeft maar een paar stoeltjesliften, maar deze liften zijn wel zeer snel en zetten je in ‘no-time’ boven in gebied af. Je bent hier dus weinig tijd kwijt met wachten voor of in de lift. De rode pistes in dit gebied bekoren zelfs de gevorderde piste knaller. Mocht je het nog ruiger willen, dan kan dat ook, dit gebied heeft namelijk erg mooie off-piste afdalingen. 

Fantastische uitzichten in Savognin

Disentis
Ben je op zoek naar een rustig gebied om heerlijk, in de overweldigende natuur, over de pistes te cruisen? Dan ben je in Disentis aan het goede adres. Dit rustige gebied kent bijna geen wachtrijen omdat het bij het grote publiek nog niet bekend is. Naast een ideaal familiegebied is dit gebied ook een ‘geheimtip’ voor off-piste wintersporters. Met de opkomst van het freeriden wordt dit gebied meer en meer bezocht door mannen en vrouwen met dikke latten onder de voeten. Logisch: de off-piste afdalingen zijn mooi en uitdagend en de sneeuw is vaak heel erg goed!