Anton.

februari 2014

Zuid-Tirol een interessante regio

Gechiedenis, folklore en natuurpracht

Zuid-Tirol is een interessante regio welke veel meer te bieden heeft dan alleen maar wintersport. De regio is doordrenkt van geschiedenis en cultuur. In deze drie-talige regio lopen gebruiken en culturen in elkaar over. Duitsers, Italianen en Ladiniërs wonen samen in Zuid-Tirol. Het harde bergleven mengt zich hier met het feestelijkere zuidelijke temperament. Dat alles onder een panorama wat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. Kortom, ben je opzoek naar meer dan een ‘simpel’ skigebied dan ben je in Südtirol op het juiste adres.

Dolomieten
Laten we eens beginnen met de Dolomieten één van de beroemdste ‘assets’ van Zuid-Tirol. Deze bergen die in een ver verleden door de locals ‘Monti pallidi' - ‘bleke bergen' werden genoemd, zijn vernoemd naar de Franse geoloog Déodat de Dolomieu (1750-1801), die het karakteristieke gesteente als eerste heeft beschreven. De Dolomieten zijn beroemd vanwege de enorme en indrukwekkende rotstorens. Iedereen die een keer een rood ondergaande zon op deze steile bergflanken heeft gezien is verkocht. De Dolomieten zijn  versteende koraalriffen uit het trias (circa 250 miljoen jaar geleden). Deze riffen werden door organismen en sedimenten in de prehistorische tropische zee Tethys gevormd. Het is interessant om te zien dat de rotsformaties daarbij verschillende vormen hebben aangenomen. Het Sciliar/Schlern en het Sellamassief hebben de vorm van een tafelberg. Ertussenin liggen uitgestrekte hoogvlakten, zoals de Alpe di Siusi/Seiser Alm. In schril contrast hiermee staan onder andere de massieven Tre Cime di Lavaredo/Drei Zinnen en Catinaccio/Rosengarten. Deze massieven hebben rotswanden vol spleten, grotten en barsten. Denk er maar eens aan als je de Sellaronda skiet of board, dat je eigenlijk tussen de koraalriffen wintersport. Indrukwekkend niet?

De Tre Cime, beroemde bergen uit Zuid-Tirol

Geschiedenis
De geschiedenis van Zuid-Tirol is bewogen. Zuid-Tirol, hoe wij het nu kennen is ontstaan in 1919 toen deze regio gedeeltelijk van Oostenrijk werd afgescheiden. De Alpenregio was altijd al een grensregio. Voor de Romeinen begon achter Tirol het noorden, voor de Duitse keizers, die zich in Italië lieten kronen, begon achter de Brennerpas het zuiden. Tirol, ook wel het 'land in de bergen' genoemd, nam door de twee Alpenpassen eeuwenlang een centrale positie in de Europese machtsverhoudingen in. Kooplieden, pelgrims, vorsten met hun gevolg, avonturiers en soldaten trokken door Tirol, betaalden tolgeld, vonden er onderdak en maakten gebruik van het beloofde vrijgeleide. Europese politici was er veel aan gelegen de gunst van Tirol niet te verspelen. Aan de andere kant lieten ze bijna geen gelegenheid voorbijgaan om het land te veroveren.

Culturonda
Wil je in de winter een keer iets anders dan skiën of boarden? Dan leent het cultureel erfgoed van Zuid-Tirol zich daar zeer goed voor. Dit kan eenvoudig met Culturonda een gids voor dit boeiende cultuurlandschap. De 12 thema’s laten je kennismaken met de streek, de mensen en hun manier van leven. Zo brengt deze gids je naar Castel Tirolo/Schloss Tirol, het slot van graaf Meinhard II welke Tirol heeft gevormd. Of denk anders aan een moois stadswandeling door Bolzano/Bozen: Slenter van het raadhuis in de binnenstad door de Lauben, de middeleeuwse steeg met zijn arcaden, volg de brug over de rivier Talvera naar de Piazza Mazzini en luister naar de gesprekken in het Duits en het Italiaans.

Ook kun je de hoogste bewoonde gebieden van Tirol bezoeken en daar een hooibad nemen. Deze boerderijen van 10.000 Zuid-Tiroolse bergboeren liggen op extreem steile hellingen. Meer dan de helft ligt boven de 1500 m. De bergboeren leven er van veeteelt en akkerbouw. Slechts weinig boeren geven hun boerderij op: in Zuid-Tirol worden minder boerderijen verlaten dan elders in Europa. Elk geërfd stukje land wordt bewerkt. Tradities en oude gebruiken worden met volle overtuiging doorgegeven. Waarom blijven de boeren er wonen? Ze voegen zich met trots naar de elementen en voelen zich één met de natuur. Een natuur die voor bezoekers idyllisch is, maar voor de boerenfamilies hun dagelijks leven. Interessant om te bezoeken.

Maar zo brengt de Culturonda gids je langs veel meer bezienswaardigheden van Zuid-Tirol. Van de Dolomieten, de bleke bergen langs de ijsmummie Otzi, via de kwalitatief hoogstaande wijnen en lokale lekkernijen tot de hoogst gelegen bezoeksmijnen van Europa. Kortom als je zin hebt in wat anders en cultuur pak dan de Culturonda.