Anton.

December 2013

Zuid-Tirol: Regio voor levensgenieters

Als Italië ergens om bekend staat dan is het wel het voortreffelijke eten en drinken.In Zuid-Tirol is dit niet anders. Met de perfecte mix tussen de Italiaanse keuken en de typische Alpengerechten. Letterlijk Het beste uit 2 werelden: knödel & pasta  Op en naast de pistes is het prima lunchen en dineren. Het allermooiste hiervan? Het is ook nog eens voor een zeer schappelijke prijs!

Fantastische palmares
Dat men in Zuid-Tirol serieus is met het eten en drinken moge alleen al duidelijk worden als je de hoeveelheid bekroonde wijnen ziet. Maar ook mogen de in totaal 20 Michelinsterren er zijn. Daar kunnen wij in Nederland als heel land niet eens aan tippen. Je hebt dus keuze genoeg in Zuid-Tirol om te genieten van de lokale keuken. Alleen al op de skipistes staan er leuke en goede hutjes waar je prima kunt eten. In bijna alle dorpjes en steden vind je een verscheidenheid aan restaurants. Van lokale restaurantjes waar je simpel en goed eet tot chiquere plekken waar je het eten op culinair wereldniveau wordt bereid

Breed smakenpakket
Zuid-Tirol is geografisch interessant. Op steenworp afstand van hoge alpentoppen groeien al palmbomen. Herders en boeren houden hun vee in mooie groene Alpenweides, vlak daaronder telen appeltelers hun fruit (12 % van alle Europese appels komen uit Zuid-Tirol) en daar omheen staan kleine maar prestigieuze wijngaarden die voor hoogstaande wijnen zorgen. Verder maken de invloeden van de Alpenbewoners gemixt met de meer zuidelijke invloeden de keuken in Zuid-Tirol speels en bijzonder.

Gourmet Skisafari
Drie  met Michelinsterren bekroonde chef-koks hebben samen met verschillende collega’s een aantal menu’s samengesteld voor de berghutten rondom Alta Badia. De Gourmet Skisafari, vrij naar de Sellaronde, is een skitocht waar je van hut naar hut skiet en in elke hut geniet je van een andere ‘ster’ maaltijd uit Zuid-Tirol. Al deze maaltijden zijn typische bergmenu’s gemaakt met lokale ingrediënten. Natuurlijk worden er lokale en bijpassende wijnen bij geschonken. Een hele smakelijke manier om een mooie tocht te skiën of boarden. 

Onbijten op de berg
Ook in Alta Badia is het mogelijk om maar liefst vier dagen in de week ‘op de berg’ te o ontbijten. Op sneeuwscooters word je voordat de pistes opengaan naar een berghut gebracht waar je van een lokaal gerecht kunt genieten. Een leuke en bijzondere manier om een skidag te beginnen toch? En je weet in ieder geval zeker dat je genoeg energie hebt voor heel wat mooie afdalingen! Al doe je dit niet voor het prima ontbijt dan is op deze manier de dag beginnen ideaal als je per se de eerste sporen wilt trekken. Een idee voor de dagen met verse sneeuw?

Wijn
Zuid-Tirol is een kleine wijnregio in Italië. Maar de wijnen die uit dit gebied komen staan bekend om hun kwaliteit en smaak. Mocht je een echte wijnliefhebber zijn dan zou een ski-trip naar Alta Badia in maart een goed idee kunnen zijn. In verschillende hutten is het dan mogelijk om lokale wijnen te proeven. Natuurlijk gaat dit proeven gepaard met lokale lekkernijen. Het mag duidelijk zijn, Zuid-Tirol is voor levensgenieters.