Anton.

februari 2014

Sneeuw als wetenschap in Zuid-Tirol

Kunstsneeuw tot kunst verheven

Zuid-Tirol, ook vaak Südtirol genoemd, Is bij veel Nederlanders bekend vanwege het mooie landschap.. Dit klopt, je skiet vaak tussen enorme rots-torens en je hebt altijd en overal een fantastisch uitzicht. Zuid-Tirol staat echter minder bekend om de sneeuwzekerheid, dit is raar want afgelopen seizoenen kwam ‘Frau Holle’ steevast (en stevig) langs aan deze zuidelijk kant van de Alpen. Natuursneeuw genoeg en  vaak meer dan aan de noordkant van de Alpen. Maar als de natuursneeuw het laat afweten dan staat er in Zuid-Tirol een batterij aan sneeuwkanonnen klaar die prima kunstsneeuw produceren. Logisch want in Zuid-Tirol wordt het maken van kunstsneeuw als wetenschap beschouwd.

Sneeuwzeker
Hiermee zijn de bergen en skigebieden in Zuid-Tirol zeker sneeuwzeker te noemen. Elk jaar zeker genoeg sneeuw om te skiën. Maar helaas kan geen enkel skigebied tegenwoordig zonder sneeuwkanonnen. En in Zuid-Tirol hebben de ‘snowmakers’ het fabriceren van sneeuw tot een kunst verheven. Zo ben je altijd zeker van goede sneeuw, wat voor weer het ook is. In no-time zijn de pistes hier besneeuwd als de natuur het een keertje laat afweten. Maar liefst 90 % van alle pistes in Zuid-Tirol kunnen met sneeuwkanonnen voorzien worden van een goede laag sneeuw. 

Strakke pistes
In Italië is men gek van het ‘echte’ carven. In mooie strakke bochten de pistes afknallen. Hiervoor moeten de pistes er natuurlijk wel goed bijliggen. Daar wordt in Zuid-Tirol dan ook hard voor gewerkt. Neem Kronplatz, vlakbij de stad Brunico/Bruneck. Als hier om 17:00  uur de pistes sluiten, zijn 32 sneeuwschuivers en 250 personen tot 02:00 uur bezig met het preparen van de pistes. Best indrukwekkende cijfers.

Sneeuw onderzoekers
Omdat Zuid-Tirol international bekend staat als trendsetter wat betreft kunstsneeuw is het niet raar dat Technoalpin, een van de grootste fabrikanten van sneeuwkanonnen, te vinden is in Bolzano. Verder is er zelfs een onderzoeksinstituut geopend waar men onderzoek doet naar het proces van kunstmatige sneeuw. Doel van het project is het verbeteren van het imago van kunstsneeuw en het ontwikkelen van efficiënte, duurzame en energiezuinige technologieën voor het produceren van kunstsneeuw. 

Bekijk het zelf
Zoals alle gebieden tegenwoordig staan in Zuid-Tirol ook de webcams eerlijk naar de sneeuw gericht. Voor Zuid-Tirol is dit alleen maar heel gunstig, want de pistes liggen er vaak goed bij. Terwijl sommige gebieden liever de webcams uitzetten als het minder heeft gesneeuwd, is Zuid-Tirol juist trots op de sneeuw die er ligt. Trots op de natuurlijke poeder maar evengoed op de kunstsneeuw van prima kwaliteit, en dat kunnen lang niet alle skigebieden in de Alpen zeggen.