Anton.

December 2013

Wallis

De allermooiste pistes

Ken je dat? Zo’n piste waarvan je meteen denkt: “nog een keer’, en dat elke keer weer. Pistes waar je expres even voor om skiet. Of zo’n afdaling die je ‘per ongeluk’ wel erg vaak tegenkomt. Iedereen kent van deze pareltjes.  In Zwitserland liggen er heel wat van dit soort mooie pistes, een aantal zijn zelfs heel erg beroemd. Een top vijf van pistes die je ooit een keer gedaan moet hebben.

Champéry, Portes du Soleil, Mur Suisse
De Portes du Soleil is een grensoverschrijdend skigebied tussen Frankrijk en Zwitserland. Dit gebied is niet zonder reden zeer populair bij Nederlandse wintersporters. Veel wintersporters die in dit gebied zijn geweest praten met trots, en soms een beetje spanning, over de Le Pas de Chavanette, beter bekend onder zijn bijnaam ‘Le mur Suisse’. Deze zwarte piste hoort bij de steilste pistes ter wereld. De eerste meters zijn een respectabele veertig graden steil. Maar de grootste moeilijkheid zijn de enorme buckels in deze afdaling. Tot soms wel twee meter hoog. Deze afdaling is een must voor elke gevorderde skiër. Voor de één om het maar een keertje gedaan te hebben en voor de andere een heerlijke piste om zijn of techniek in uitvoering te brengen. Een ding is zeker, genoeg om ’s avonds over te praten.

Uitzicht boven Champery (swiss-image.ch/Christof Sonderegger)

Verbier Attelas
Ben je gek op carve bochten? Hang jij het liefst diep in je ski’s terwijl je vlijmscherpe staalkanten de corduroy piste in stukken snijden? Ja? Dan moet je ’s ochtends de eerste lift pakken boven Verbier om de Attelas piste af te knallen. Als je meteen doorskiet naar het dorp pak je 1200 meter perfect geprepareerde rode piste. Dit is echt zo’n piste die je meteen weer wilt doen, en daarna weer, en dan zeker nog een keertje om het af te leren. Maar we weten allemaal hoe dat gaat: de volgende ochtend sta je weer om 9:00 bovenaan deze piste. 

Leukerbad: Torrent-Panorama-Piste
Leukerbad is een knus en compact skigebiedje in een ontzettend mooie omgeving. Piste nummer 11 de Torrent piste is de afdaling om volop van het uitzicht te genieten. Een heerlijke rode afdaling, maar je zult deze piste niet altijd in een keer op volle snelheid willen skiën, want af en toe moet je gewoon even stoppen om van de natuurpracht om je heen te genieten. Eigenlijk is het nog beter om deze afdaling samen te pakken met nummer 7, Torrenthotel, en daarna helemaal naar beneden te knallen. 1100 meter beginnend in het hooggebergte tot aan het dal. Een afdaling waarbij je graag je camera mee hebt! 

Na het skiën in leukerbad heerlijk relaxen! ( Leukerbad Tourismus-swiss-image.ch)

Zermatt: Klein Matterhorn – Zermatt
Je stapt uit de lift en je voelt het meteen, je bent hoog, heel hoog. Je staat namelijk op het hoogste puntje in Europa waar je met een cabinelift kunt komen, namelijk op 3883 meter. Op de gletsjer die hier boven ligt kun je met een sleepliftje nog 19 meter hoogte winnen. Maar het mooiste is de afdaling die hier begint, nadat je van het uitzicht hebt genoten, er wacht je namelijk meer dan 2200 afdaal meters. Over rode en blauwe pistes is het een heerlijke afdaling terug naar het dal van Zermatt. Voor de fanatiekelingen een afdaling om zonder te stoppen te doen. Voor de levensgenieters een afdaling waar je graag regelmatig stopt om van het meer dan fantastische uitzicht te genieten.

Blatten-Belalp: Hexenabfahrt
Zijn je benen klaar voor twaalf kilometer skiën? De afdaling van Hohstock naar Blatten is een flinke afdaling. Deze afdaling is elk jaar het toneel van een ludieke wedstrijd. Het verhaal gaat dat er ooit een heks leefde op deze mooie bergtop en daarom gaan een deel van de wintersporters die aan de wedstrijd meedoen als heksen verkleed de berg af. Plezier alom. Het eerste deel van deze Hexenabfahrt is aardig steil en pittig, om later tussen de bomen in aangename bochten verder te lopen. Deze wedstrijd is een aanrader om te bekijken, of om aan mee te doen. Maar mocht je er tijdens de wedstrijd niet zijn, doe deze heksenafdaling dan zelf. In een keer naar beneden dat is een mooie uitdaging.