Anton.

November 2013

Wallis

Voor de gevorderde wintersporter

Wintersport in Wallis, veel wintersporters denken dan meteen aan ruige bergen en mooie uitdagende afdalingen. Logisch want Wallis heeft de ervaren pisteknaller en de geoefende off-piste wintersporter heel erg veel te bieden. Van extreem lange en soms lekker steile off-piste lijnen tot zeer steile zwarte pistes. Zo steil dat ze niet eens geprepareerd kunnen worden volgens de skigebieden. Kortom ben je een goede skiër of boarder en zoek je uitdaging? Kijk dan eens bij een van deze Walliser gebieden!

Lötschental
​Ben je opzoek naar uitdaging, maar ligt uitdaging in mooie en rustige gebieden? En niet zozeer in honderden kilometers pistes? Denk dan aan het Lötschental. Dit gebied is beroemd bij freeriders vanwege de fantastische off-piste mogelijkheden. Het heeft zelfs een eigen ‘Freeride Map’ met alle mogelijke off-piste afdalingen. Maar al dit off-piste geweld betekent niet dat het op de pistes niet lekker skiën of boarden is. De bijna zestig kilometer aan pistes zijn over het algemeen lekker uitdagend. Het zijn echte droomafdalingen voor de gevorderde wintersporter. Natuurlijk, zoals we gewend zijn in Wallis, in een fantastische omgeving.

De steile helling onder de Mont Fort (swiss-image.ch/Christof Sonderegger)

Les Quatre Vallées
Als er een gebied uitdaging uitstraalt dan is het Les 4 Vallées wel. Dit uitgestrekte gebied moet elke wintersporter een keer in zijn leven bezocht hebben. Dit gebied is groots, uitdagend en spectaculair. Laten we eens beginnen met de zwarte piste die vanaf de Mont Fort naar beneden kronkelt: te steil om te prepareren. Dat zegt waarschijnlijk al genoeg! Of wat te denken van de vele en lekker steile skiroutes? Mooie uitdagingen als ze vol met poeder liggen om zich daarna om te toveren in uitdagende buckel afdalingen. Maar wees niet bang, ook hier vind je genoeg steile geprepareerde pistes, dus ook als carver kom je hier aan je trekken. Zoek je het avontuur liever buiten de pistes? Dan hoeft Les 4 Vallées waarschijnlijk helemaal geen introductie meer want dit gebied hoort bij de beroemdste en beste off-piste gebieden van Europa, of beter gezegd, de wereld!

Skiën onder de Matterhorn (swiss-image.ch / Christof Sonderegger)

Zermatt
​Zermatt staat natuurlijk bekend als mooi Alpendorp en vanwege het verbluffende uitzicht op de beroemdste berg ter wereld, de Matterhorn. Maar het is niet alleen het uitzicht wat dit gebied de moeite maakt. Het gebied van Zermatt vormt samen met Breuil Cervinia een groots skigebied waar je niet snel uitgekeken bent. Het gebied heeft namelijk maar liefst 300 kilometer aan pistes. Er ligt voor iedereen wat wils, van eenvoudige brede blauwe pistes tot pittige rode en zwarte afdalingen. Als dit allemaal niet avontuurlijk genoeg is, denk dan aan de mooie off-piste afdalingen. Ski of board over de indrukwekkende gletsjers met uitzicht op die mooie bergtop, de Matterhorn. Lokale gidsen kunnen je veilig de mooiste sneeuw doen vinden.

Val d’Anniviers: Grimmentz Zinal
Op zoek naar rust, steile pistes en mooi off-piste? Zoek niet verder en ga naar Val d’Anniviers. Dit jaar is het gebiedje van Grimmentz met dat van Zinal verbonden en dat maakt een mooi skigebied. Zinal staat al jarenlang bekend als mooi en steil off-piste gebied, maar dit gebied heeft gevorderde piste skiërs ook heel veel te bieden. De zwarte Piste d’Aigle hoort bij de allersteilste zwarte pistes en is een heerlijke en mooi uitdaging. Grimmentz is hetzelfde verhaal, in dit gebied liggen fantastische poederafdalingen, maar ook de pistes zijn heerlijke knalpistes met een paar steile en goed overzichtelijke rode en zwarte pistes. Piste of off-piste, meer dan genoeg uitdaging in deze twee gebiedjes.

Val d'Anniviers, in de mooie off-piste hellingen van Zinal