Anton.

Oktober 2013

De beste freestyle-spots in het Wallis

Freestyle is hot! Freestyle is in! Terwijl snowparks vroeger slechts het terrein leken van snowboarders zijn het tegenwoordig evengoed de skiërs die zich graag aan een sprong wagen. Moderne snowparks hebben jumps, kicks, boxes en rails voor elk niveau. Zo is kunnen beginnende freestylers in alle veiligheid de sprongen onder de knie krijgen terwijl de cracks seconden lang ‘airtime’ kunnen pakken en de meest bizarre tricks maken. Zwitserland staat bekend vanwege zijn goede snowparks. De drie topbestemmingen voor freestylers in het Wallis zijn:

Saas Fee
Welke freestyler kent Saas Fee niet? In de zomer en herfst is dit de spot voor de internationale freestyle scene. Logisch want op de gletsjer staat elk jaar een heel goed onderhouden park. Maar ook midden in de winter is het hier goed springen. Voor de beginnende en jonge freestylers is er het ludieke en gaaf funpark. Voor de gevorderde freestyler ligt er het freestyle-park met enorme sprongen en een superpipe. The place to be voor de hardcore freestylers.

Thyon-Les Collons
Maar liefst drie shapers zijn aangenomen in Thyon les Collons om ervoor te zorgen dat het park er perfect bij ligt. Het park ligt er dan ook altijd super strak bij. Verwacht hier sprongen voor elk niveau, voor de ‘een keertje proberen’ wintersporters tot de echte cracks. Dit gebied wordt bij de beste van Europa gerekend, dat mag ook wel, al in 1992 maakte de lokale snowboarders hun eigen park hier. Dat was toen half illegaal en rebels, nu twintig jaar later heeft dit snowpark verschillende nominaties en prijzen in de wacht gesleept en zijn er grote wedstrijden georganiseerd. Meer ervaring op het gebied van snowparks zul je niet snel vinden.

Champéry-Les Crosets
In de Portes du Soleil is het ook heel erg goed freestylen, zeker in  Champéry-Les Crosets. Hier ligt het 'superpark' wat wordt onderhouden door een zeer hechte en gezellige ‘crew’. De shapers zijn ook hier van wereldniveau, en dit park is regelmatig het toneel geweest van belangrijke freestyle wedstrijden. Het niveau van de locals is dan ook heel erg hoog. Regelmatig komen de jongens en meisjes van dit park voor in de coolste freestyle-films. Maar ook in dit park wordt goed gelet op een goede en veilige leercurve, genoeg makkelijke sprongen, boxes en rails dus.