Anton.

September 2013

Hoe gevaarlijk is off-piste wintersport?

Interessante cijfers uit Amerika

Het Amerikaanse Utah Avalanche Center heeft afgelopen februari interessante cijfers naar buiten gebracht. Namelijk het gevaar van off-piste wintersport in vergelijking met andere sporten. En wat blijkt off-piste wintersport is niet zo gevaarlijk als sensatie beluste journalisten graag doen geloven, zolang je slim bezig bent in ieder geval. Want als een 'kip zonder kop' het off-piste terrein in duiken blijkt extreem gevaarlijk!

Relatief veilig
Off-piste wintersport blijkt een relatief veilige sport, tenminste als je gebruikelijke 'reductie-methodes' gebruikt en weet waar je mee bezig bent. Voor wintersporters die zich goed met veiligheid blijkt off-piste veel veiliger dan auto-rijden, marathonlopen(!) of kajakken. Maar dit geeft ook meteen aan, dat gevaar 0 niet bestaat en dat je ook (ondanks reductie methodes en ervaring) altijd op stap moet gaan met lawine materiaal.

-

Gevaarlijk
Maar als je, zoals ik elk jaar veel mensen zie doen, zonder kennis van zaken potentieel gevaarlijke hellingen in duikt, dan wordt het gevaar opeens enorm. Van 2 naar 500 honderd dat is wel even een verschil. Dan is off-piste wintersport opeens veel gevaarlijker dan base-jumpen. Een sport waarvan bekend is dat het extreem gevaarlijk is. Alleen alpinisme, dagelijks uren motorrijden en het beklimmen van 8000ers in de Himalaya is gevaarlijker.

Op gevoel
Elk jaar zie ik wintersporters (en verdacht veel locals) 'op gevoel' een helling in gaan. 'Oh het zal wel meevallen', 'Zo'n vaart zal het niet lopen' lijkt de gedachte te zijn. Een weinig serieuze aanpak van lawine gevaar. Natuurlijk is er met de opkomst van het off-piste skiën steeds meer drang naar verse sporen en mooie hellingen. Wie vol met 'poederstress' zich in steeds steilere hellingen begeeft zonder dat het gevaar dat veilig toelaat is met een extreem gevaarlijke sport bezig. Terwijl je prima poeder kunt rijden met een 'acceptabel risico'. Maar je moet weten waar je mee bezig bent!

Conclusie
De conclusie van deze cijfers is vrij eenvoudig. Weet waar je mee bezig bent, durf keuzes te maken en gebruik reductie-methodes om lawine veiligheid in te schatten. Kun je dit niet zelf ga dan alleen met een berg/skigids opstap. Ga niet zomaar off-piste zonder te weten wat je doet. En bovenal, gevaar 0 bestaat niet, zelfs niet met alle reductie-methodes en daarvoor heb je als je off-piste gaat natuurlijk altijd een pieps, schep, sonde en het liefst ook nog een airbag rugzak mee.

Bron Utah Avalanche Center

wePowder lanceert Safety Academy
Freeriden groeit. Steeds meer skiërs en snowboarders ontdekken dat glijden door de verse poedersneeuw buiten de piste een geweldige vorm van wintersport is. Off-piste skiën en snowboarden is echter niet zonder gevaar. Jaarlijks overlijden er gemiddeld honderd skiers en boarders als gevolg van lawines. Voor iedere wintersporter die (soms) off-piste skiet heeft wePowder de Safety Academy ontwikkeld.

Online cursus
De wePowder Safety Academy is een online cursus die een bewustzijn creëert over de mogelijke gevaren van het skiën en snowboarden buiten de piste. Tevens krijg je gemakkelijk te hanteren tools mee waarmee het risico op een (lawine)ongeval wordt verkleind.

Kennis is de sleutel
Een lawinepieper, schep, sonde en airbag zijn belangrijk, maar veiliger off-piste skiën en boarden start met kennis. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat off-piste skiën of snowboarden zonder kennis ongeveer net zo gevaarlijk is als het beklimmen van een berg in de Himalaya. Wanneer je wel met de juiste kennis op pad gaat en je past deze op de juiste wijze toe is het risico gelijk aan een uur autorijden. Het is dus heel belangrijk om te weten dat lawines niet toevallig ontstaan. Negentig procent van de dodelijke lawines wordt door de freerider zelf getriggerd. Het gaat dus mis omdat jíj er bent. Door kennis en ervaring kun je anticiperen op de omstandigheden en het risico op een lawine verkleinen tot ongeveer één procent.

Start nu!
Het eerste hoofdstuk van de Saftey Academy is vrij toegankelijk. De rest van de cursus kost € 49,95. En besluit je om deel te nemen, dan liggen er meer dan 60.000 woorden, begeleidende video’s, illustraties, foto’s en toetsen op je te wachten. Ga dus nu naar wepowderacademy.com en start nu!