Anton.

Januari 2013

De drukte ontlopen

Niemand houdt van uren in de rij staan. Toch doen we dat juist regelmatig in een skigebied. Denk aan de rij voor een skipas, een lift, de materiaalhuur en tijdens de lunch in een pisterestaurantje. Maar in de vakantie periodes lijkt het soms onoverkomelijk. Drukte, is die te ontlopen?

Onbekend maakt onbemind?
​Kleine onbekende gebieden lijken een oplossing. De zogenaamde one-lift wonders zijn vaak uitgestorven buiten de vakantieweken. Zouden deze gebieden een ideale plek zijn om de rust op te zoeken tijdens de vakantieperiodes? Helaas blijkt net het tegenovergestelde. Deze gebiedjes zijn vaak niet toegerust voor de vakantiedrukte. Zelfs de minste drukte zorgt er voor dat deze gebiedjes overlopen van de toeristen. Een half uur wachten voor een oud tweepersoons stoeltjesliftje is best mogelijk in dit soort kleine gebiedjes, waar je in januari letterlijk de enige bent. One-lift wonders bieden dus niet altijd een oplossing... Rust voor wie buiten de vakanties wintersport, maar vaak te druk tijdens de vakanties.

Ook de grote gebieden te druk
​Maar er zijn genoeg grote gebieden die ook problemen hebben in de vakantie periodes. Het schoolvoorbeeld vind ik Les Grands Montets in Chamonix. Ondanks de grootte, bekendheid en de dure skipas van dit gebied is een uur (soms zelfs twee a drie) wachten in de rij voordat je in lift stap geen uitzondering. Dit soort gebieden lijken niet geschikt om de vakantiedrukte aan te kunnen.

Geen oplossingen?
​Zijn er geen oplossingen? De twee genoemde voorbeelden geven namelijk geen oplossing voor de drukte. Er is geen wondermiddel, maar je kunt er wel zoveel mogelijk aan doen om rustig door de vakantie periodes te komen: Ten eerste is de drukte van een skigebied af te lezen aan de hoeveelheid toeristenbedden in verhouding tot de liften en pistes. Zo komt bijvoorbeeld Serre Chevalier bijna twee keer beter uit de bus dan Les Deux Alpes. Ook is het goed bestuderen van een pistekaart een goed idee, vervelende knooppunten (een ‘verplichte lift’ e.d.) zijn vaak makkelijk te zien. Als er slechts één lift is vanuit een kritiek punt dan kun je erop rekenen dat het daar te druk zal zijn...

Tegen de klok inskiën
​Als je in een drukke periode in een skigebied zit, dan zijn er nog verschillende dingen te doen om de drukte te ontlopen. De beste manier is, ‘tegen de klok in skiën’ Wat ik hier mee bedoel is dat je met de standaard dagindeling breekt. Vertrek net iets vroeger dan de rest, eet vroeger of juist later en ski of board wanneer iedereen aan de lunch zit. Vaak zijn gebieden het drukst rond 10:00, eet of pauzeer dan, en ski rond het middaguur wanneer de rijen in de restaurants staan.

Sleepliften
​Zoek verder de liften die veel mensen vervelend vinden. Een skilift die als ‘rocket launcher’ vertrekt bijvoorbeeld, veel mensen ontlopen die, maar als je zelf geen problemen hebt met een wat oudere lift, hoef je vaak minder lang in de rij te staan en kun je meer boarden en skiën.

Bekijk de pistekaart (zeker in het dal)
​Verder kan het ‘s ochtends heel handig zijn om de piste kaart goed te bestuderen. Het gebeurt regelmatig dat een bepaalde lift in het dal wegens zijn centrale ligging extreem druk is. Het kan dan de moeite lonen om via een andere lift het gebied in te komen. Zoek naar liften die misschien net iets uit het dorp liggen. Een klein stukje verder lopen of met de auto kan een flinke wachtrij besparen.