Anton.

Oktober 2011

Rondleiding in een skifabriek

Van planken hout tot de meeste fantastische ski's

Ik heb een rondleiding mogen maken in de Franse fabriek van Dynastar en Rossignol. In deze fabriek worden de topmodellen van deze Franse merken gemaakt. Ik keek mijn ogen uit!

Erelijst 
Toen ik de fabriek binnenliep stond daar een enorme rij met ski’s. Oude houten latten, fluoricerende ski’s en zeer brede freeride planken. Op elke ski was een bordje geplakt met de overwinningen en/of extreme afdalingen die met de betreffende ski zijn gedaan. Een hele muur vol skigeschiedenis. Indrukwekkend.

Geheimhouding
Voordat wij de fabriek in mochten moesten we plechtig beloven geen foto’s te maken van codes en van bepaalde machines. In de ski-industrie houden de merken elkaar goed in de gaten, en bij Dynastar waren ze al hard bezig met het fabriceren van de ski’s voor de volgende jaren.

Zagerij
Om bij het begin te beginnen. De rondleiding startte in het deel van de fabriek waar de houten kernen klaar worden gemaakt. Ik voelde me echt in een houtzagerij, het rook er dan ook lekker naar hout. Indrukwekkende machines creëerden van gemengd hout verschillende kernen voor uiteenlopende ski’s. Bij het fabriceren van de houten kern is het belangrijk om verschillende houtsoorten in goede verbindingen aan elkaar te zetten, zo ontstaan er speciale eigenschappen voor ski’s en is het zeker dat het hout niet meer ’leeft’.

Houtsoorten
​Het spreekt voor zich dat er verschillende houtsoorten worden gebruikt voor het fabriceren van ski’s. Hardere ski’s krijgen natuurlijk andere houtmengsels mee dan soepelere planken. Maar ook de dikte en de vorm van de kern is belangrijk. Verschillende zaagmachines zorgen voor de goede maten.

Planken hout, de basis voor topski's

Controleren
Hout blijft natuurlijk een natuurproduct, dus steekproefsgewijs worden de planken, die op maat (breedte, lengte en dikte) zijn gemaakt, getest. Als er een plank niet door de test heen komt wordt de hele serie getest. Na deze controle worden de planken in speciale klemmen gezet om de kern genoeg spanning, camber, te geven.

Foam
Niet alle ski’s worden van hout gemaakt. Er zijn ook ski’s die met foam worden gefabriceerd. In deze ’wedstrijd’ fabriek van Dynastar zijn het alleen de toerski’s die met foam worden gemaakt. Enorme plakken vederlicht schuim lagen klaar om in ski’s verwerkt te worden. Voor volgend jaar wordt er gewerkt aan een brede (maar lichte) freeride-toerski, die wordt opgebouwd uit hout en foam. Volgende stappen Als de houten kern klaar is, wordt deze naar een ander deel van de fabriek vervoerd om in de ski’s gezet te worden. Het meest indrukkwekkende is de enorme hoeveelheid handarbeid die in het fabriceren van een kwaliteitsski zit.

Laagje voor laagje
De topmodellen van Dynastar (en Rossignol, deze worden in dezelfde fabriek gemaakt) bestaan uit verschillende lagen. Ten eerste is er het belag, het glijoppervlak van de ski. Het belag wordt machinaal reeds in een goede vorm gesneden, waardoor de ski zijn zogenaamde radius krijgt. Op dit belag komen laagje voor laagje de andere ‘ingrediënten’ van een paar ski’s.

Mal
​Het belag wordt in de mal van de pers gelegd. Na dit kunststof ingesmeerd te hebben met een speciale lijm, legt een fabrieksmedewerker de staalkanten en een beschermingslaag over dit belag. Hierna volgt weer een laag lijm waarna de houten kern komt. Afhankelijk van het type ski volgen er nog metalen beschermstukken, glasvezel bescherming, rubberen ‘shockdempers’ en ‘boorplaten’ voordat de plastic deco aan deze hele sandwich wordt toegevoegd.

Pers
Als alles met de hand op elkaar is gelegd, met behoorlijk wat lijm tussen elke laag, wordt de pers gesloten. Deze pers wordt verwarmd en drukt de hele sandwich zo’n twintig minuten samen. Als de pers weer open gaat lijkt de ski nog helemaal nergens op. Overal steken resten materiaal en lijm uit. De fabricatie is nog lang niet afgelopen.

Randjes
Alle randjes moeten netjes worden afgewerkt. En de ski moet letterlijk nog ski-klaar worden gemaakt. Het afwerken van de randjes is een secuur werk dat helemaal met de hand gedaan wordt. Een fabrieksmedewerker haalt de ski’s op ongelofelijke snelheid langs een zaag. Met angst keken wij toe hoe dicht de dure latten langs de tanden van het zaagblad gingen, de man keek ons grinnikend aan...

Machinaal
Nadat de meeste resten van de ski zijn verwijdert gaan ski’s door prepareer machines. De staalkanten worden in de gewenste hoek geslepen, het ‘relief’ wordt in het belag geschuurd en de ski wordt helemaal schoongemaakt. Ski’s die een voorgeboorde bindingplaat hebben worden snel en vakkundig verder in elkaar geschroefd.

Test
​Als de ski’s helemaal klaar zijn worden ze met het oog, de hand en machinaal getest. Zien de ski’s er goed uit. Zijn de latten stijf genoeg (machinaal). De ski’s worden een paar keer onder druk gezet om het krakende geluid tussen de verschillende lagen te verminderen. De ski is klaar om naar de winkels getransporteerd te worden...

Een enorme pers zorgt drukt de sandwich constructie samen