Anton.

Januari 2013

De gesprongen bocht

Een gesprongen bocht voer je uit in heel steil terrein om alsnog te kunnen draaien. Deze bocht is van levensbelang in de allersteilste hellingen (zie fotoreportage in dit iPad Magazine) die geskied kunnen worden. Voor skiërs die liever in skigebieden blijven is deze bocht een veilige manier om gecontroleerd, maar niet ‘rutschend’ een moeilijke zwarte piste af te komen. Ook in skiroutes en off-piste terrein kan een gesprongen bocht uitkomst bieden om in een hele korte radius te kunnen draaien of door een zeer steil stukje te komen. Een korte uitleg over het maken van een goede gesprongen bocht

Voorbereiding:
​Tijdens het side-slippen draai je je bovenlichaam de helling in, zorg dat je zoveel mogelijk gewicht op je dal-ski hebt. Zet je berg-ski zo ver mogelijk naar voren. Stop het side-slippen door de knie van je dal been naar binnen te draaien. Plaats de stokken: de dal-stok ongeveer ter hoogte van het midden van de dalski, de bergstok ter hoogte van de tip van je bergski.

De sprong:
​Verplaats je gewicht via een soepele beweging voor een fractie van een seconde op je bergski. Draai nu in een vloeiende beweging je dalski richting dal. Laat je bergski automatisch meedraaien. Het samen laten komen van de ski’s moet met een snelle dynamische beweging gebeuren. Trek je knieën samen en laat de ski’s volledig in de helling komen. Druk tegelijkertijd op beide stokken. Op dit moment raken geen van beide ski’s de sneeuw nog. Draai de bocht geleidelijk door. Wees waakzaam voor brute bewegingen die je uit evenwicht kunnen brengen.

Het afronden:
Bouw langzaam maar geleidelijk druk op het dalbeen. Zoek opnieuw de positie van het sideslippen op. Buig je bovenlichaam in de richting van de helling en houd controle over de snelheid door je dalknie al dan niet naar binnen te buigen.

Belangrijk:
Skistokken zijn van enorm belang bij deze gesprongen bocht, die vanuit stilstand of glijdend gemaakt kan worden. De kracht van de afzet komt gedeeltelijk uit de stokken, in de bocht zelf zijn de stokken het enige contact met de sneeuw. Zorg ervoor dat de stokken nooit een ski in de weg zitten. Draai de dal-stok naar beneden in de bocht terwijl je berg-stok omhoog brengt om de nieuwe dal-stok te worden. Een volledige gesprongen bocht neemt slechts enkele seconden in beslag.