Anton.

Januari 2013

Interview Roel van den Bekerom

Roel is de vertrouwde weerman van wintersporters.nl. Tijdens het seizoen houdt hij ons dagelijks op de hoogte van het weer in de Alpen. Het is duidelijk dat hij -bijna- even gek is op mooie meteorologische verschijnselen als op wintersport. Tijd om eens een gesprek aan te gaan met deze nuchtere Limburger.

Op welke leeftijd begon je met skiën?
“Met 8 jaar ben ik voor het eerst met m’n ouders en broer op wintersport gegaan. Ik heb leren skiën in Alpbach, Oostenrijk. In die tijd was 8 jaar, denk ik, vrij vroeg. Ik was zowat de enige uit m’n klas die ging skiën. Vrijdags vrij vragen van school was toen ook nooit een probleem. Dat is nu wel anders, voor de kinderen en de ouders.”

Was je hele familie gek op skiën, dat je al zo vroeg op de latten stond?
​“In ieder geval mijn vader. Die ging in de jaren zeventig ieder jaar met z’n broers naar Kirchberg. Later ging mijn moeder ook mee. Ze hebben denk ik gewacht tot mijn broer iets ouder was voordat ze ons wilden meenemen.”

Was wintersport liefde op het eerste gezicht?
​“Absoluut. We gingen ‘s zomers al vaker naar Vorarlberg om te wandelen in de bergen. Die bergen vond ik prachtig, maar toen ik ze in 1986 voor het eerst onder een pak sneeuw zag liggen was ik helemaal verkocht. Ik had ook geen geduld om te leren skiën. Omdat de skiles pas op maandag begon ben ik met m’n vader al gaan oefenen in een wei. Toen ik eenmaal naar de les mocht wilde ik persé niet in het beginnersklasje. Dat werkte natuurlijk niet. Na drie dagen ben ik gestopt en met de familie gaan skiën.”

Ben je vanaf dat moment elk jaar gaan skiën? 
“Bijna elk jaar. De eerste vijf jaar in Alpbach, daarna een aantal jaar in Leogang. Vanaf mijn 16e werd carnaval tijdelijk belangrijker. Sinds een jaar of tien ga ik met de vriendengroep weer bijna ieder jaar, dat is altijd gezellig. Liefst altijd naar een ander gebied. De laatste jaren sta ik meerdere weken per jaar in de sneeuw.”

Wat is het skigebied wat je het meest is bijgebleven waar je bent geweest?
​“Ieder skigebied had wel iets. Skiwelt Wilder Kaiser-Brixental vind ik qua skigebied schitterend. In Val Gardena is het landschap dan weer fantastisch. In Alpbach vond ik het kneuterige wel mooi. Een gezellig dorpje in een doodlopend dal waarvan ik ieder jaar hoopte dat het zou worden ingesneeuwd. Wat dat betreft vind ik het wel jammer dat het nu verbonden is met Wildschönau en het er veel drukker gaat worden.”

Je bent al heel wat jaren wintersportweerman, hoe is dat ontstaan?
​“Ik ben begonnen op het forum van ski.startpagina.nl, dat trouwens nog steeds bestaat. Zeven jaar geleden zochten ze daar een weerman voor een dagelijks Alpenweerpraatje. Ik was van kinds af aan een weerliefhebber en gek van wintersport dus de match was er toen al. Buiten officiële instanties als het KNMI en Meteo Consult had je toen bijna geen gespecialiseerde weerberichten voor de Alpen, dus er was een behoefte. Van het een kwam het ander, nu zit ik al voor het vierde jaar bij wintersporters.nl.”

Waar is die weerinteresse vandaan gekomen?
​“Belangstelling voor het weer was er altijd, misschien gevoed door drie fantastische winters op rij, 1985, 1986 en 1987. Na mijn basisschooltijd had ik een vast avondprogramma. Ik keek ’s avonds om zes uur het NOS journaal, daarna snel door naar het RTL4-weer, de Duitse ARD kwam rond half zeven, de Duitse RTL om tien voor zeven, en de Vlaamse BRT had rond tien voor acht een weerbericht vlak na het tweede weerbericht van RTL4. Ik wilde niks missen. Ik ken ook nog alle teletekstpagina’s met weerberichten uit die periode. Vraag me niet waar het nu echt vandaan komt.”

Heb je nooit overwogen om meteorologie te gaan studeren?
​“Ik heb er na mijn VWO wel over nagedacht maar er uiteindelijk niet voor gekozen. Achteraf vind ik dat niet heel erg, ik weet intussen dat de opleiding Meteorologie veel verder gaat dan alleen het weer interpreteren en voorspellen dus ik weet niet of daarvan echt gelukkig was geworden.”

“Dankzij het internettijdperk kon ik me toeleggen op wat ik zelf interessant vond. Bijna alle informatie die ik me kon wensen was (en is) online beschikbaar. Daar ben ik me in gaan verdiepen. Daarnaast ben ik op weerfora in contact gekomen met enkele professionele meteorologen waar ik veel van heb geleerd.”

In je weerberichten is te lezen dat je echt van het Alpenweer kunt genieten. Geniet je meer van een mooie skidag of van de dump van de eeuw waardoor je amper je appartement uitkomt?
“Haha dat is moeilijk kiezen. Vorig jaar had ik verschrikkelijk graag die januari dump van dichtbij meegemaakt. Toen vielen er meters sneeuw en ik had die dump goed zien aankomen. Anderzijds, een dump is heel leuk voor even, maar als het drie dagen op rij keihard sneeuwt en je kunt niet skiën, dan gaat de lol er ook bij mij af. Je bent een keer klaar met foto’s maken.”

Als je in een skigebied staat, ben je dan ook hard bezig met het weer? Denk aan het bekijken van wolken, temperaturen etcetera.
“Absoluut. Op de eerste plaats kijk ik of mijn verwachting is uitgekomen, dat vind ik heel belangrijk. Verder let ik op wolken, hoe ze zich ontwikkelen en ik hoop altijd van die fraaie föhnwolken te zien. Afgelopen oktober heb ik ontzettend genoten van een föhnmuur die ik vanaf de Stubaier Gletscher zag. Laat me dan maar een uurtje met rust.”

Je staat bekend als reële weerman. Je roept niet zomaar ‘dump’ en je laat je zelden uit over verwachtingen verder dan 10 dagen, doe je dit expres?
“Ja, omdat ik vind dat het niet anders kan. Er wordt veel te veel sensatie verkocht op internet en in kranten. Ik vind dat je eerlijk moet zijn. Ik snap dat mensen willen weten of er over tien dagen in Frankrijk sneeuw valt, maar de huidige modellen zijn gewoon nog niet accuraat genoeg om daar uitspraken over te doen. Vaak wordt er zonder enige grond maar wat geroepen. Prima, maar dan moeten die weermannen er ook op afgerekend worden en dat gebeurt niet. Sneeuwval is sowieso een lastig thema. Een kleine verandering in windrichting, windkracht en temperatuur kan al gigantische afwijkingen geven.”

Geef eens een voorbeeld van waar de windrichting een verwachting in de soep liet lopen?
“Dat was vorig jaar een keer. Er zat een nordstau aan te komen. Een echte sneeuwbrenger voor Oostenrijk en al dagen stond die duidelijk op de kaart. Twaalf uur van tevoren draaide de wind ietsje bij naar het westen waardoor alleen de westelijke provincie Vorarlberg nog veel sneeuw meepakte. De rest van Oostenrijk kwam in de luwte te liggen en daar ging m’n verwachting.”

Is het weer überhaupt te voorspellen op een termijn van meer dan een week?
“Je kunt soms wel een bepaalde trend herkennen maar concreet worden is heel lastig. Bij hogedrukweer is dat wat makkelijker dan bij een dynamisch weertype met veel wind en slecht weer. Hogedrukgebieden kunnen langer blijven hangen en dan kijk ik nog weleens over een week heen.”

De Alpen zijn heel complex qua weer, hoe heb je leren begrijpen hoe de Alpen werken?
“Alles checken. Als kind keek ik tijdens de heen en terugreis altijd uit het raam, benieuwd hoeveel sneeuw er op de daken lag. Toen lette ik op de verschillen tussen dalen en gebieden onderling. Dat voortdurend controleren doe ik nog steeds als ik in de Alpen ben. Thuis gebruik ik webcams en lees de reacties van lezers. Ik ben ook heel blij met onze app Sneeuwhoogte+ waarmee je met een foto op je mobiel aan iedereen kunnen laten zien hoeveel sneeuw er ligt. Foto’s zeggen veel meer dan cijfers!”

Veel wintersporters zijn bovenmatig geïnteresseerd in het weer en duiken zelf over de verwachtingskaarten heen, heb je tips voor hen?
“Jawel. Laat je niet gek maken door het GFS-model. Dit Amerikaanse weermodel geeft vier keer per dag de meest uitgebreide weersinformatie en is bovendien gratis. Heel veel websites gebruiken dit model daarom voor geautomatiseerde weersverwachtingen. Maar er zijn meer goede modellen die soms iets heel anders zeggen. Staar je dus niet blind op die prachtige GFS-kaarten.”